Kohtuutta kaupunginhallituksen palkkioihin

17.5.2017

Kuilu kansalaisten ja poliittisten päättäjien välillä on kasvanut. Se näkyy poliitikkojen arvojen ja politiikan asialistojen erkaantumisena useimpien muiden ihmisten arjesta. Politiikassa haetaan yhä useammin mallia talouselämästä. Tämä näkyy myös suhtautumisessa luottamushenkilöiden palkkoihin ja palkkioihin.

Helsingin pormestareille päätetyt palkat ja palkkiot on yleisesti koettu kohtuuttomiksi ja epäoikeudenmukaisiksi. Samaan aikaan kun kunta-alan työntekijöiden palkkoja leikataan, johtajat sopivat toinen toisilleen roimia palkkojen ja palkkioiden korotuksia.

Nyt esitetään kaupunginhallituksen muille jäsenille 9 000 euron vuosipalkkiota, kaupunginhallituksen kokouksista noin 8 000 euroa, valtuuston kokouksista noin 13 000 euroa ja kaupunginhallituksen jaostoista tehtävästä riippuen noin 3 000 – 7 000 euroa. Tähän päälle tulevat vielä palkkiot erilaisista yhtiöistä, kuntayhtymistä ym. Yhteensä hallituksen jäsenet saavat siis noin 35 000 – 40 000 euroa vuodessa jos toimielimet kokoontuvat suunnilleen yhtä usein kuin nykyisin. Ja moni heistä nostaa samaan aikaan kovaa palkkaa kansanedustajan ja muista tehtävistä.

Tämä on se hinta, jolla kaupunginhallituksen pienemmät ryhmät hyväksyivät kokoomuksen, vihreiden ja demareiden sopiman pormestarimallin ja useimpien lautakuntien lopettamisen. Demokratialle tämä on ollut karhunpalvelus. Luottamushenkilöiden määrä vähenee ja palkkiosysteemillä jaetaan valtuusto kolmen kerroksen väkeen: ökypalkkaiset pormestarit, kaupunginhallituksen palkkioeliitti ja rivivaltuutetut. Samalla luottamustoimet etääntyvät siitä, mikä yleisesti koetaan oikeudenmukaiseksi ja kohtuulliseksi – eliitin erityisetujen tavoittelu on korvannut demokratian ideaalit ja eettiset periaatteet.

Ehdotan, että luottamushenkilöiden palkkioesitystä muutetaan niin, että kaupunginhallituksen jäsenten palkkiot pidetään ennallaan. Lisäksi ehdotan ponnen siitä, että valmistellaan seuraaviin kuntavaaleihin mennessä esitys neljän vuoden kuluttua valittavien pormestarien palkkojen alentamisesta kohtuullisemmiksi.

(Valtuusto torjui palkkioesityksen muuttamisen äänin 82 – 3 ja ponnen äänin 58 – 15, tyhjää 12.)

 

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »