Kokoomus ja vihreät terveysbisneksen asialla

12.6.2020

 

Helsingin valtuuston kokousti pitkään, kello yhteen asti yöllä. Keskustelua herättivät terveysasemien ulkoistaminen, Laakson yhteissairaalan hanke ja viime vuoden ympäristöraportti.

Terveysasemien ulkoistamista

Kokoomuksen ja vihreiden johdolla päätettiin äänin 55 – 27 ulkoistaa kaksi terveysasemaa. Kannelmäen nykyinen terveysasema lopetetaan ja alueelle tulee yksityinen yritys tuottamaan terveysasemapalveluja. Viiskulman alueelle tulee uusi ulkoistettu terveysasema. Ulkoistamista vastaan äänestivät SDP, VAS, PS ja FP.

Konsulttiyhtiön valmistelema ulkoistaminen lisää kaupungin menoja lähes viidellä miljoonalla. Samalla se liittyy erikoisella tavalla sote-palvelujen keskittämiseen. Sote-lautakunta on yksimielisesti päättänyt eteläisen ja läntisen kantakaupungin sote-peruspalvelujen keskittämisestä Kamppiin perustettavaan jättikeskukseen. Samalla lopetetaan mm. Viiskulman terveysasema, jolloin syntyy isompi markkinarako ulkoistamisella veronmaksajien varoilla perustettavalle yksityisen yrityksen pyörittämälle terveysasemalle. Samankaltainen tilanne muodostuu Kannelmäkeen, kun ulkoistamiskokeilun nojalla kaupunki luopuu myös oman terveysaseman tiloista.

Laakson yhteissairaala

Valtuusto hyväksyi kaupungin ja HUS:n yhteissairaalahankkeen Laaksoon. Ison hankkeen kustannusarvio on lähes miljardi euroa. Yhteissairaalaan tulee yli 900 sairaansijaa. Se korvaa nykyiset Laakson ja Auroran sairaaloiden sairaalatoiminnot ja osan Suursuon, Kellokosken, psykiatriakeskuksen ja lastenpsykiatrian sairaalahoidosta. Siihen liittyy myös aikomus myydä osa Suursuon sairaalasta ja tontteja Auroran sairaalan alueelta.

Ilkka Taipale arvosteli hanketta ylimitoitettuna ja kalliina. HUS:ssa hankkeesta oli ollut tiukka äänestys. Veronika Honkasalo epäili hankkeen johtavan psykiatristen osastopaikkojen vähenemiseen suhteessa väestömäärään. Hänen esityksensä paikkojen vähenemisen ehkäisemisestä hylättiin 50 – 12.

Ympäristöraportti

Valtuusto keskusteli laajasti myös vuoden 2019 ympäristöraportista, joka esitettiin vain tiedoksi.

Raportti osoittaa kasvihuonepäästöjen kasvaneen hieman viime vuonna, kun ne sitä ennen monena vuonna vähenivät. Pääsyynä tähän on maakaasun osuuden vähentäminen ja kivihiilen käytön lisääminen Helenin kaukolämmön tuotannossa. Voi kysyä, missä on omistajaohjaus, jos kaupungin yhtiö toimii vastoin valtuuston asettamia ilmastotavoitteita?

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »