Kriisinhallintalaki vie laittomiin sotiin

11.5.0005

Puheenvuoroja


Ehdotus rauhanturvalain korvaamisesta kriisinhallintalailla avaa tietä suomalaisten joukkojen osallistumiselle kansainvälisen oikeuden vastaisiin EU:n ja Naton hyökkäyssotiin, varoittaa SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen.

— Ulkoministeri Erkki Tuomioja vähättelee asiaa peitelläkseen sitä, että kyse on periaatteellisesta linjanmuutoksesta. Hallitus on nyt valmis hyväksymään ja jopa osallistumaan samanlaisiin ilman YK:n valtuutusta tapahtuviin sotilaallisiin interventioihin, jotka presidentti Tarja Halonen tuomitsi laittomiksi vielä syksyllä puheessaan YK:n yleiskokouksessa.

— Valmius syrjäyttää YK ja sen peruskirjan velvoitteet kriisinhallintalailla kuvaa sitä, miten hallituksen varaukseton sitoutuminen EU:n taistelujoukkoihin kytkee Suomea Nato-maiden sotilasoppeihin ja Irakin miehityssodan kaltaisiin imperialistisiin pyrkimyksiin.

— Suomessa viikonvaihteessa alkava Adex05-ilmasotaharjoitus, jossa harjoitellaan yhdessä Nato-maiden kanssa myös hyökkäyksellistä ilmasodankäyntiä, osoittaa miten pitkälle tällä tiellä on jo menty piittaamatta suomalaisten enemmistön kannattamasta sotilaallisesta liittoutumattomuudesta.

Hakanen vastustaa kriisinhallintalakiin esitettyjä valtuuksia osallistua muihinkin kuin YK:n ja Ety-järjestön päättämiin operaatioihin ja käyttää asevoimaa myös hyökkäyksellisiin toimiin. Hänen mielestään päätösvaltaa sotilaallisiin operaatioihin osallistumisesta ei pidä jättää eduskunnassa vain ulkoasiainvaliokunnalle.

— Kun EU:n taistelujoukkojen käytössä on kyse kriiseistä, jotka voivat kärjistyä sodaksi, pitää asia käsitellä eduskunnan täysistunnossa.

— Sodan ja rauhan asiat ovat sellaisia, joissa lakeja ei pidä kirjoittaa vain hyvän säähän ja hyvään tahtoon luottaen. Laissa pitää selvästi sitoa operaatiot YK:n peruskirjan mukaiseen valtuutukseen ja estää mahdollisuus syrjäyttää eduskunta pienen piirin päätöksillä.

SKP vastustaa ehdottomasti rauhanturvalain korvaamista EU:n taistelujoukkojen ja mahdollisiin tuleviin Nato-tarpeisiin sorvatulla kriisinhallintalailla. EU:n militarisoiminen on keskeinen syy, jonka takia vastustamme myös EU:n perustuslakiesitystä, Yrjö Hakanen toteaa.

 

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »