Kuka vei HYY:n rahat?

17.11.2021

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY on maailman rikkaimpia ylioppilaskuntia. Nyt sen talousjohto esittää opiskelijoiden ainejärjestöjen lehtien tuen lopettamista, kertoo aamun HS. Kyse on yhteensä 20 000 eurosta vuodessa.

Samassa aamun lehdessä on laaja juttu siitä, miten ylioppilaskunnan Helsingin ydinkeskustassa omistamat Seurahuone, Uusi ylioppilastalo ja Hansatalo yhdistetään ”uudeksi luksushotelliksi”.

Entisenä ylioppilaskunnan edustajiston jäsenenä en voi olla ihmettelemättä sitä, miten HYY:n johto on vuosien varrella luovuttanut ylioppilaskunnan omaisuuden hallinnan pääosin yhtiöille, joihin suurin osa tulonlähteistä on eriytetty.

Ylioppilaskunnalla ei ole muka varaa 20 000 euron tukeen opiskelijoiden lehdille – vaikka sen omistaman Ylva-konsernin liikevaihto on 23 miljoonaa, liiketulos yli 7 miljoonaa ja omistusten&sijoitusten arvo 386 miljoonaa euroa.

Opiskelijatoiminta on häädetty pois Helsingin keskustan paraatipaikoilta, Vanhalla ylioppilastalolla järjestetään lähinnä firmojen edustustilaisuuksia ja nyt talousjohto esittää vielä opiskelijajärjestöjen lehdille kuoliniskua.

Toki järjestölehtien pieneen tukeen riittäisi rahaa myös HYY:n omasta 3,8 miljoonan budjetista. Mutta eikö ylioppilaskunnan ole syytä ottaa takaisin myös valta muuhun varallisuuteen ja sijoitustuottoihin, jotka on ulkoistettu Ylva-konserniin. Ja opiskelijoiden valata uudelleen Vanha ylioppilastalo.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »