Laajasalon Koirasaarentien kaava

17.3.2010

Nyt käsiteltävä asemakaava liittyy Kruunuvuorenrannan rakentamiseen. Eilen tullut tieto hallinto-oikeuden päätöksestä kumota Kruunuvuorenrannan osayleiskaavaa koskeva päätös kahdelta keskeiseltä osalta asettaa myös tämän Koirasaarentien suunnittelun uuteen valoon.

Hallinto-oikeuden päätökseen vaikuttivat puutteellisesti esitetyt luontoselvitykset. Tässä Koirasaarentien asemakaavan valmistelussa on ollut sama vika. Suomen ympäristökeskuksen mukaan tässä on kuitenkin kyse yhdestä Helsingin arvokkaimmista kallioluontoalueista.

Asemakaavaan esitetty liikenneratkaisu perustuu siihen lähtökohtaan, että Kruunuvuorenselän kiistanalainen raitiotiesilta toteutetaan. Osayleiskaavan yhteydessä valtuusto hyväksyi kuitenkin kaksi pontta, jotka edellyttivät selvitettäväksi vaihtoehtoinen raitiotieyhteys yhteys Herttoniemen metroasemalle. Tällaista selvitystä ei ole valtuustolle esitetty. Lisäksi tämän kaavaesitys on taas kerran lisäämässä meluongelmia.

Kruunuvuorenrannan osayleiskaavasta päätettäessä kannatin asian palauttamista uuteen valmisteluun. Pidin esitettyä rakennusaluetta ja rakennusoikeutta liian suurena. Hallinto-oikeuden päätöstä on tulkittu jo julkisuudessa niin, että maanomistajien tasapuolisen kohtelun takia suojeltavaksi merkittyä luontoaluetta on supistettava. Tässä maanomistajan etu ja luonnonsuojelu törmäävät. Asia ei kuitenkaan ole välttämättä niin yksioikoinen, että luontoarvot joutuvat vääjäämättä väistymään. Rakentamista voidaan nimittäin vähentää koko Kruunuvuorenrannassa ja kaupungin omistamilla maa-alueilla, jolloin Aarnion perikunnalla on vähemmän perusteita vaatia rakennusoikeutta Kruunuvuorenlampea ympäröivälle alueelle. Näin turvattaisiin samalla myös Uudenkylän mökkialueen säilyminen.

Asian palauttaminen uuteen valmisteluun antaa mahdollisuuden selvittää myös näitä asioita. Siksi kannatan Kimmo Helistön esitystä Koirasaarentien asemakaavan palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi.

Samalla toivon, että jatkossa kaupunginhallituksen äänestykset esitetään valtuustolle päätösesityksessä niin, että niitä ei tarvitse etsiä muista papereista.

(Valtuusto hylkäsi palautusesityksen äänin 55-27)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »