Lähiterveysasemat pelastettava

28.1.2021

 

Helsingin sote-toimialan suunnitelmat lähes kaikkien lähiterveysasemien lopettamisesta ja palvelujen keskittämisestä 6 – 7 jättikeskukseen eivät vastaa palvelujen tarpeita ja ovat jyrkässä ristiriidassa asukkaiden mielipiteiden kanssa. Kaupungin omissakin mittauksissa asiakastyytyväisyydestä ja lääkäriin pääsyn odotusajoista parhaimmat tulokset saavat lopetettavaksi esitetyt lähiterveysasemat ja selvästi heikoimmat luvut ovat Kalasataman ja Vuosaaren uusilla jättikeskuksilla.

Asukkaiden Helsinki -yhteislista tuo kuntavaaleihin vaihtoehdon nykyisen kaupunginvaltuuston ja sote-lautakunnan hyväksymälle lähiterveysasemien lopettamislinjalle. Puolustamme lähipalveluja ja vaadimme, että kaupungin jopa korona-aikana keräämistä satojen miljoonien ylijäämistä ohjataan lisää rahaa terveysasemille, lastensuojeluun, vanhusten palveluihin, mielenterveys- ja päihdehuoltoon sekä muihin peruspalveluihin.

 

Perusoikeus vai bisnes?

Palvelujen keskittämisellä ei rakenneta ”maailman toimivinta kaupunkia”. Lähiterveysasemien lopettaminen vaikeuttaa lapsiperheiden, vanhusten ja pienituloisten pääsyä palveluihin. Samalla se irrottaa terveydenhuoltoa asuinalueista ja olosuhteista, joissa palvelujen tarpeet syntyvät ja sairauksia pitäisi ennaltaehkäistä. Myös korona-aika on nostanut esiin lähipalvelujen merkityksen.

Lähiterveysasemien lopettaminen luo lisää markkinoita terveysbisnekselle, joka perustaakin koko ajan lisää yksityisiä terveysasemia ympäri kaupunkia.

Asukkaiden Helsinki -yhteislista puolustaa kaikkia nykyisiä lähiterveysasemia ja esittää niiden palvelujen parantamista. Lähipalvelujen turvaaminen on syytä ottaa myös sote-uudistuksen lähtökohdaksi.

***

Olen mukana kuntavaaleissa Asukkaiden Helsinki -yhteislistalla. Se on puoluepoliittisesti sitoutumaton valitsijayhdistysten yhteislista, joka puolustaa lähiluontoa, lähipalveluja, lähidemokratiaa ja tasa-arvoa.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »