Lähiterveysasemat yhä uhattuna

13.12.2023

 

Suunnitelmat Oulunkylään tulevasta sote-palvelujen jättikeskuksesta ovat joiltain osin muuttuneet, ilmeni kahdeksan kaupunginosayhdistyksen järjestämässä asukastilaisuudessa marraskuun alkupuolella. Maunulan, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemat ja neuvolat aiotaan edelleen lopettaa, mutta Oulunkylään siirtyisivät palvelut vain Maunulasta ja Paloheinästä. Pihlajamäen palveluja viedään nyt Malmille, jonne yhteydet ovat vähän paremmat.

Asukastilaisuudessa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeisen sekä projektipäällikkö Lars Rosengrenin ja Anna-Kaisa Tukialan esittelemä täsmennetty suunnitelma ei kannatusta saanut.

– Suurin huolenaihe keskittämisessä on palvelujen saavutettavuus. Suurimmalla osalla alueemme asukkaista ei ole suoria joukkoliikenneyhteyksiä Oulunkylän keskustaan, totesi kaupunginosayhdistysten kannan esitellyt Milja Parviainen.

Virkahenkilöiden kartalla suurin osa pohjoisen Helsingin asukkaista pääsee joukkoliikenteellä Oulunkylän keskustaan 10-20 minuutissa ja loputkin 30 minuutissa. Todellisuudessa aikaa vaihtoineen menee useimmilla pidempään. Lisäksi Oulunkylän uuden keskustan liikennejärjestelyt nojaavat epärealistiseen arvioon, jonka mukaan sinne ei tule yhtään lisää henkilöautoliikennettä. Voi myös kysyä, miten arvioissa on otettu huomioon sairaiden, lapsiperheiden ja ikäihmisten liikkuminen tai pandemia-ajan kokemukset?

 

Lähiterveysasemat parempia

Peruspalvelujen suuriin yksiköihin keskittämisen eduista ei ole tutkimuksiin perustuvaa näyttöä. Sen sijaan on vahvaa näyttöä tuloksista, kun lähipalvelussa on potilaansa ja asuinalueen tunteva lääkäri-hoitaja-tiimi, ja kynnys hakeutua hoitoon on matala. Helsingissäkin Kivikon terveysaseman kokeilu osoitti, että jonot voidaan poistaa ja palveluja parantaa järjestämällä töitä toisin ja antamalla vähän lisää resursseja.

Maunulan, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemien ja neuvoloiden lopettamisesta ei ole päätöksiä kaupungin sotepe-lautakunnassa. Alustavan suunnitelman mukaan ns. tarvepäätös tulee lautakuntaan vuonna 2026 ja uuden jättikeskuksen hankepäätös valtuustoon 2028. Auki on myös Oulunkylän keskustan asemakaavaehdotus, johon on tehty muistutuksia mm. uuden jättikeskuksen osalta.

Maunulan, Oulunkylän, Pakilan, Paloheinä-Torpparinmäen, Pihlajisto-Viikinmäen, Pirkkolan ja Viikin kaupunginosayhdistykset esittävät, että Maunulan, Oulunkylän, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemien toimintaa kehitetään alueiden tarpeista ja erityispiirteistä lähtevinä, monipuolisina lähipalveluina.

(Artikkeli Oulunkyläinen/Pohjoiset kaupunginosat -lehteen 6/2023)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »