Lakkotaistelujen alkuvuosi 2022?

30.12.2021
Teknologiateollisuus, Wahroosin ja Pesosen johtama UPM, Keitele Group ja Kuntatyönantaja haluavat näköjään avata uuden vuoden lakkotaisteluilla.
Jättivoittoja tekevien suurfirmojen johtajat laskevat ilmeisesti ay-liikkeen heikentyneen niin, että voivat yrittää työehtosopimusjärjestelmän murentamisella vahvistaa isäntävaltaansa ja kasvattaa voittojaan. Kuvaavaa on, että UPM:n johto on torjunut jopa kolmen kaupungin vetoomuksen jättää niiden noin 150 000 asukkaan lämmöntoimituksista vastaavat voimalaitokset lakon ulkopuolelle kieltäytymällä maksamasta niiden työntekijöille nykyisten työehtosopimusten mukaista palkkaa, joka Paperiliitolle olisi sopinut.
Kuntatyönantajan johdossa istuvat keskeisten eduskuntapuolueiden edustajat puolestaan yrittävät piiloutua KT-kulisseihin, kun kymmenien miljardien hävittäjähankinta on näille puolueille tärkeämpi kuin muun muassa kunta- ja sote-alojen palkkauksen korjaaminen.
Solidaarisuutta tarvitaan nyt muiltakin liitoilta kuin AKT ja Sähköliitto – ja myös meiltä muilta. On kyse työntekijöiden perusoikeuksista, työn ja pääoman välisestä tulonjaosta ja hyvinvointiyhteiskunnan perusasiasioista.
© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »