Lampan talon kaava

25.4.2012


Nyt käsiteltävä kaavamuutos koskee ns. Lampan taloa Kauppatorin ja Esplanadin varrella. Lähes 200 vuotta vanha talo joutui viitisen vuotta sitten kiinteistökeinottelun uhriksi. Valtuusto päätti myydä talon Kari Management Companylle.

Vastustin kauppa, jolla helsinkiläisten arvo-omaisuutta siirrettiin yksityisiin käsiin. Arvostelin myös sitä, että kauppa tehtiin vailla mitään korttelien kokonaisuutta koskevaa kehittämissuunnitelmia. Lisäksi pidin yksityistä hotellihanketta parempana muun muassa Kruunuhaan asukasyhdistyksen esityksiä tilojen käyttöä julkisten palvelujen ja kansalaistoiminnan tarpeisiin.

Lampan talon vaiheista voi tehdä monia kriittisiä huomioita. Talo myytiin Espoon kaupunginhallituksen kokoomuslaiselle ex-puheenjohtajalle. Kauppa valmisteltiin kokoomuslaisen kiinteistölautakunnan puheenjohtajan ja kaupunginjohtajan johdolla. Jäivätkö kriittiset kysymykset tekemättä Hyvien veljien kesken?

Kaupan jälkeen Lampan talo on ollut tuuliajolla ja saanut ränsistyä, kun kaupunki ei ryhtynyt purkamaan kauppaa Ilkka J.Karin taloussotkujen tultua julkisuuteen, eikä edes siinä vaiheessa kun ostaja oli laiminlyönyt velvoitteensa. Oliko talon myyminen ideologisesti ”markkinauskottavuudelle” niin tärkeää, että se esti tekemästä johtopäätöksiä kaupan purkamiseksi?

Nyt tehty esitys asemakaavan muuttamisesta merkitsee käyttötarkoitusten osalta sen tunnustamista, että hotellihanke oli tyhjän päällä. Myönteistä tässä on se, että kaava mahdollistaa myös julkisten palvelujen, kokoontumis- ja näyttelytilojen sekä vapaa-ajantoiminnan sijoittamisen taloon. Se, millaista toimintaa taloon tulee, ei ole kuitenkaan enää kaupungin vaan uuden omistajan vallassa. Parempi olisikin ollut se, että kaupunki olisi ottanut talon omistukseensa ja julkiseen käyttöön.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »