Länsimetron kulujen nousulle stoppi

24.11.2016

Valtuustossa

Länsimetron kulujen nousulle stoppi
– automaattimetro oli virhe

– Kaupunginvaltuustossa 12.3.2014 

Helsingin metro toimii hyvin ja länsimetro on tarpeen, mutta länsimetron ja automaattimetron hankinnat ovat sarja toinen toistaan seuranneita virheitä.

Helsingin osuudet länsimetron kustannukset ovat nousseet alkuperäisestä hankesuunnitelmasta suunnittelun osalta 56,5 prosenttia, rakentamisen osalta 56,5 prosenttia, tunnelin louhinnan osalta 33 prosenttia ja asemien rakentamisen osalta 18 prosenttia. Automaattimetron hintalappu on noussut jo yli 100 prosenttia siitä, mitä valtuustolle aikoinaan esitettiin.

Länsimetrohankkeen hinta on noussut jo 985 miljoonaan. Helsingin maksuosuus on noussut 144 miljoonasta lähes 220 miljoonaan euroon. Eivätkä näihin lukuihin sisälly vielä automaattimetron kulunvalvonnan kaikki riskit, puhumattakaan Länsimetron ja Siemensin oikeusjutusta mahdollisesti aiheutuvista laskuista.

Ymmärrän, että isoissa hankkeissa voi tulla joitain yllätyksiä. Mutta ei Helsingin seudun kallioperä ole tämän hankkeen aikana mihinkään muuttunut. Laituriovien ongelmista varoitettiin julkisuudessa jo silloin kun automaattimetroehdotusta käsiteltiin, itsekin siteerasin niitä vastustaessani automaattimetrohanketta. Paloviranomaiset eivät oman ilmoituksensa mukaan ole tiukentaneet vaatimuksiaan, kuten apulaiskaupunginjohtaja Sauri väitti. Paloviranomaisten vaatimuksia ei vain otettu aluksi vakavasti.

Puuttuuko osaamista, valvontaa vai annetaanko yritysten vedättää urakkahintoja ylös?

HKL-liikelaitoksen johtokunnan enemmistö on todennut länsimetron kustannusten seurannan kuuluvan konsernijaostolle. Konsernijaosto ei ole kuitenkaan pöytäkirjojensa mukaan ryhtynyt esimerkiksi näiden tämän vuoden alun uusien talouslukujen johdosta mihinkään toimenpiteisiin. Myös kaupunginhallitus on tyytynyt vain siunaamaan kustannusten nousun.

Onko siis niin, että metron suosion varjossa voivat suunnittelijat, rakentajat ja laitetoimittajat ylittää budjetit yli puolella, jopa kaksinkertaisesti eikä kenenkään tarvitse kantaa siitä vastuuta ja kaikki menee veronmaksajien ”piikkiin”?

Esitän, että valtuusto hyväksyy seuraavan ponnen: Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunginhallitus ryhtyy toimiin sen varmistamiseksi, että uusia ylityksiä ei enää pääse tapahtumaan länsimetron kustannusosuudessa.

(Ponsiesitystä kannatti Pekka Saarnio VAS, valtuusto torjui ponnen äänin 28 – 1 – 55.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »