Leikkauslistojen budjettiesitys

15.9.2011

Jyrki Kataisen hallituksen sopima budjettiesitys ei tuo mitään vastalääkettä työttömyyden, taantuman ja eurokriisin uhkiin. Päinvastoin, hallitus pahentaa kriisiä leikkaamalla muun muassa työllisyyden, koulutuksen ja kuntien palvelujen määrärahoja yli miljardilla eurolla.

Uusien työpaikkojen luomisen sijasta hallitus jatkaa valtion ja kuntien työpaikkojen vähentämistä ja leikkaa tänä vuonnakin jo kesken loppuneita työllisyysrahoja 50 miljoonalla. Myös vuorotteluvapaata leikataan.

Rajuimmat menoleikkaukset kohdistuvat kuntien palveluihin ja samalla näiden naisvaltaisten alojen työntekijöihin. Valtionosuuksista leikataan 631 miljoonaa, yhteisövero-osuus alenee tämänvuotisesta noin 270 miljoonaa ja lisäksi supistetaan kuntien ammatilliseen koulutukseen ja oppilaitosten perustamiseen saamaa rahoitusta. Samaan aikaan kuntien tehtävät ja palvelujen tarpeet kasvavat.

Valtion osuus kuntien rahoituksesta supistuu rajusti, mutta sitä yritetään peitellä esittämällä kustannustason nousua osittain korvaavat indeksikorotukset, veromuutosten kunnille aiheuttamien menojen korvaaminen ja kuntaverotuksen kiristäminen harhaanjohtavasti tilanteen parantumiseksi.

Työttömien perusturvaan tulee pieni korotus ja nuorten yhteiskuntatakuuseen tulee 60 miljoonaa. Sen sijaan eläkeläisille, opiskelijoille ja muille perusturvaa tarvitseville ei ole luvassa muuta kuin lisää kunnallisia ja välillisiä veroja. Suurituloisia suosiva tuloveron alennus nostettiin 3,3 prosenttiin ja teollisuus saa energiaverotukseen 100 miljoonaan lisäkevennyksen.
 
Valtiovarainministeriön esitykseen tuli Säätytalolla tietysti joitain – muutamien kymmenien miljoonien – korjauksia. Vasemmistoministereiden puheet siitä, miten budjettiriihessä ”saatiin lisää rahaa” eivät kuitenkaan muuta miksikään sitä, että kyse on yli miljardin euron leikkauslistoista. Kun Euroopan vasemmisto taistelee työpaikkojen ja julkisten palvelujen leikkaamista vastaan, ovat SDP ja Vasemmistoliitto Suomessa mukana kokoomuksen rinnalla toteuttamassa leikkauslistoja. Budjettiriihessä sovitussa menokehyksessä puolueet sitoutuvat jatkamaan leikkauslinjaa vuoteen 2015 asti.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »