Lisää tietoa suomalaisten SS-miesten julmuuksista

17.12.2019

Kansallisarkiston nyt suomeksi julkaisema selvitys suomalaisista SS-vapaaehtoisista tuo lisää todisteita heidän osuudestaan teloituksiin ja julmuuksiin siviilejä, juutalaisia ja kommunisteja vastaan Natsi-Saksan joukoissa.

Selvitys perustuu professori Lars Westerlundin helmikuussa englanniksi julkaistuun tutkimukseen, johon on sen ilmestymisen jälkeen saatu lisää aineistoa. Kokonaiskuvaa tapahtumista ja suomalaisten ratkaisuja ohjanneesta politiikasta on syvennetty Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuortevan kirjoittamalla lisäluvulla kansallissosialistisista rotuopeista ja Saksan Lebensraum-politiikasta. Yhdessä Pohjois-Ossetian yliopiston kanssa on lisäksi selvitetty lisää eräitä lähinnä kommunisteihin kohdistuneita teloituksia.

Suur-Suomi-ajattelu nivoutui natsien Lebensraum/elintilapolitiikkaan. Erityisesti antikommunismi motivoi suomalaisia SS-vapaaehtoisia osallistumaan Saksan Waffen-SS-joukkojen siviileihin sekä sotavankeihin kohdistamaan väkivaltaan, teloituksiin ja julmuuksiin.

Selvityksen keskeisiä lähteitä ovat SS-joukkojen päiväkirjat ja kirjeet, joissa on kymmenittäin kuvauksia järjestelmällisestä ja raa’asta siviilien ja sotavankien surmaamisista.

Päiväkirjat osoittavat suomalaisten toimineen myös monissa samoissa paikoissa kuin saksalaisten Einsatzgruppe C:n tuhoamisyksiköt, joiden tarkoituksena oli juutalaisten lopullinen hävittäminen ja elintilan raivaaminen germaaniselle rodulle. Waffen-SS-joukkojen velvollisuus oli tukea tuhoamisyksiköitä.

Vapaaehtoisten kokoaminen tapahtui muodollisesti yksityisen insinööritoimiston kautta – olihan Suomi sitoutunut talvisodan päätteeksi olemaan osallistumatta Neuvostoliittoa vastaan suuntautuviin liittymiin. Käytännössä se tapahtui kuitenkin valtiovallan tieten ja tukemana. SS-joukkoihin värväytyi 1 408 suomalaismiestä. He taistelivat puna-armeijaa vastaan Ukrainassa ja Kaukasuksella.

Nyt julkaistu selvitys on kansainvälisestikin merkittävä, koska vuonna 1943 Suomen rintamille siirtyneiden suomalaisten SS-vapaaehtoisten päiväkirjoja on säilynyt laajasti. Saksassa SS-joukot komennettiin sodan loppuvaiheissa hävittämään päiväkirjansa.

Lars Westerlund: Suomalaiset SS-vapaaehtoiset ja väkivaltaisuudet 1941-1943. Julkaisija SKS ja Kansallisarkisto

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »