Lobbaus ja korruptio HX-hankkeessa

21.5.2020

 

HX-hävittäjähanketta käynnistämässä olleen puolustusvoimien entisen komentaja Jarmo Lindbergin ryhtyminen Suomelle hävittäjiä kauppaavan Lockheed Martinin konsultiksi oli niin törkeä temppu, että Suomen hallituksen oli pakko vetää jotain rajaa lobbareiden rooliin. Puolustusministeriön mukaan hankinnan valmistelijoiden on ”vastaisuudessa pidättäydyttävä yhteyksistä tarjoajia edustavien konsulttien kanssa”. Samalla se vetosi tarjoajiin, että ”konsultteja ei enää käytettäisi myöskään virallisissa neuvotteluissa”-

Asetehtaiden palkkaamat lobbarit olivat tähän asti pitäneet yhteyttä suoraan HX-hankkeen valmistelijoihin ja istuneet jopa virallisissa neuvottelupöydissä. Nyt se ei enää käy, mutta muuten ministeriön linjaus ei rajoita konsulttien käyttöä.

Vielä silloin, kun Lindbergin rooli konsulttina tuli julki, ministeriössä HX-hanketta vetävä kenraalimajuri Lauri Puranen ei nähnyt siinä mitään ongelmaa, päinvastoin. Kenraalien ja johtavien virkamiesten siirtyminen asekauppiaiden lobbariksi näyttääkin olevan HX-hankkeen valmistelussa suorastaan sääntö.

 

Lobbareiden verkosto

Kenraali Lindberg joutui vetäytymään Lockheed Martinin konsultin tehtävistä rikottuaan jopa sopimusta lyhyestä karenssista. Näytti myös siltä, että hän oli valmistellut lobbariksi siirtymistä jo ennen eläkkeelle jäämistä.

Lockheed Martinin konsultteina jatkavat Karjalan lennoston ex-komentaja Ossi Sivén, keskustapuoluetta konsultoinut Harri Saukkomaa ja Hill+Knowlton Strategies viestintätoimiston johtaja Michael Jääskeläinen, joka on lobannut myös Lapinlahden sairaalan myymistä.

Puolustusvoimien komentajana 2001-2009 toiminut Juhani Kaskeala lobbaa toista yhdysvaltalaista hävittäjää, Boeingin Super Hornettia. Boeing on palkannut myös puolustusministeriön strategisten hankintojen osastoupseerina HX-hankkeen valmisteluun osallistuneen Juha Salmisen, ministeriössä neuvottelevan virkamiehen Heidi Franssilan ja aiemmin kokoomuksen lehdistösuhteita hoitaneen Niilo Mustosen kanssa.

Brittiläistä Eurofighter Typhoonia lobbaavat entinen puolustusministeri Jan-Erik Enestam (rkp), puolustusministeriön entinen ylijohtaja Eero Lavonen, ilmasotakoulun ex-johtaja Jukka Ahlberg ja kokoomusministereiden erityisavustajana toiminut Aino Salo.

Ranskalainen Dassaultin Rafale-hävittäjiä lobbaavat puolustusvoimien entinen esikuntapäällikkö Kari Takanen, puolustusministeriön valtiosihteerinä toiminut Marcus Rantala ja ministeriön poliittisen osaston entinen virkamies Heidi Nystedt-Suvanto.

Ruotsalaisen Saabin Jas Gripen E-hävittäjää lobbaavat ilmavoimien entinen esikuntapäällikkö Kari Salmi ja eversti Karl Gustav Storgårds. Saab käyttää lisäksi viestintätoimisto Milttonia, jossa on mukana entinen puolustusministeri Stefan Wallin.

 

Hallitus ja HX-hanke

Tutkijatohtori Markus Mykkänen puhui ”Onko nyt aika hankkia hävittäjiä?”-seminaarissa siitä, miten konsulttien avulla luodaan vaikuttajaverkostoja ja muovataan poliittista agendaa.

Hallituksen ohjelma menee koronakriisin myötä monelta osin uusiksi. Pääministeri Sanna Marin (sd) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ovat kuitenkin torjuneet tiukasti hävittäjähankinnan uudelleenarvioimisen.

Onko hallitus sitoutunut ohjelmaansakin tiukemmin sotilaalliseen yhteistyöhön, jossa Suomeen hankittavat hävittäjät täydentävät Yhdysvaltojen ja Naton sotilaallisia operaatioita? Siksikö ollaan hankkimassa hävittäjiä, joiden valttina on hyökkäyskyky, vaikka Suomen puolustuksen tarpeisiin voitaisiin vastata paremmin ja edullisemmin muilla tavoin?

Eikö viimeistään nykyinen koronakriisi osoita, että asevarustelun sijasta tarvitsemme lisää resursseja muun muassa terveydenhuoltoon ja kansainvälistä yhteistyötä, jolla voidaan torjua pandemioita, ilmastonmuutosta ja muita suuria turvallisuusuhkia?

(Artikkeli Tiedonantaja-lehteen 5/2020)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »