Mahtivirkamies ja raitioliikenteen kilpailutus

29.9.2016

– 29.9.2016

Valtuuston eilisen kokouksen listalla tärkeimmät asiat olivat uuden mahtivirkamiehen, kansliapäällikön valinta ja Raide-Jokerin kalustohankinta, johon oli yllättäen kytketty valtuuksien antaminen Raide-Jokerin liikennöimisen kilpailuttamiseen. Lisäksi kokouksen alla ja jälkeen käytiin keskusteluja yleiskaavaehdotukseen liittyen mm. Keskuspuistosta.

”Sopivin” voitti pätevämmän

Valtuusto valitsi uudeksi kansliapäälliköksi kaupunginjohtajan suosikin, kaupunginlakimies Sami Sarvilinnan. Hän voitti äänin 46 – 36 apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen, joka oli selvästi vertailuissa pätevämpi ja ansioituneempi. Kokoomus ja vihreät olivat Sarvilinnan kannalla, koko vasemmisto ja keskusta tukivat Viljasta. Kun selvästi parempi syrjäytettiin, kysyivät monet Timo Laanisen (kesk) tavoin, ovatko kokoomus ja vihreät sopineet myös jostain muusta. Tässä oma puheenvuoroni.

Avaus raitioliikenteen kilpailuttamiseen

Valtuustolle esitettiin päätettäväksi Raide-Jokerin kalustohankinta. Esityksen sisälle oli ujutettu kannanotto, jolla annetaan valtuudet HSL-kuntayhtymälle halutessaan kilpailuttaa Raide-Jokerin liikennöiminen. Kilpailuttamista ei mitenkään perusteltu esityksessä. Esityksen mukaan Helsinki ostaa kaluston, jonka HSL voi vuokrata ja siirtää kilpailutuksessa voittavan yrityksen käyttöön.

Asiasta käytiin merkillinen keskustelu, jossa etenkin HKL:n johtokunnan pj Tuomas Rantanen (vihr) selitti, että kilpailuttamista koskeva kohta on välttämätön päätöksessä, vaikka kilpailutusta ei halutakaan.

Esitin, että valtuusto hyväksyy kalustohankinnan, mutta ei kilpailuttamista. Esitystä kannattivat Dan Koivulaakso (vas) ja Jape Lovén (sd). Valtuuston enemmistö kuitenkin torjui tämän ja siunasi kaupunginhallituksen jostain syystä yksimielisesti hyväksymän esityksen kilpailuttamisvaltuuksineen. Päätös syntyi äänin 64-19. Vastaesitystäni tukivat VAS, 7 demaria (Anttila, Heinäluoma, Wallgren, Lovén, Mäki, Valokainen, Ilkka Taipale) ja René Hursti. Samalla hyväksyttiin kuitenkin täpärästi yhden äänen ratkaistessa Thomas Wallgrenin (sd) ponsi, jossa toivotaan HSL:n ja HKL:n yhteistyösopimuksen jatkuvan.

Äänestyskartta varsinaista päätöstä koskevasta äänestyksestä löytyy tästä linkistä.

Aloitteita

Valtuusto hyväksyi kiinteistö- ja kaupunkiympäristön toimialan yhteisen toimiston tilahankkeen. Lisäksi käsiteltiin joukko vastauksia valtuutettujen aloitteisiin.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä jätti kokouksessa aloitteen saamenkielen ja saamenkielisen opetuksen järjestämisestä peruskoulussa. Sen allekirjoitti 50 valtuutettua kaikista ryhmistä.

Seuraava valtuuston kokous on 12.lokakuuta. Sitä ennen on tulossa julki kaupunginjohtajan budjettiesitys.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »