Masinointia itärajalla, puolin jos kohta toisinkin

16.11.2023

 

Hallitus on päättänyt sulkea neljä rajanylityspaikkaa ja keskittää turvapaikan hakemisen Sallaan ja Vartiukseen Lappiin ja Kainuuseen. Lisää rajanylityspaikkojen sulkemisia uhataan tehdä, jos ”laiton maahantulo” jatkuu.

Venäjä on epäilemättä muuttanut käytäntöä, jossa se ei aiemmin päästänyt puutteellisilla papereilla ylittämään rajaa. Mutta onko runsaan parin sadan turvapaikanhakijan saapuminen elokuun jälkeen laissa tarkoitettu tilanne, jossa rajapaikkojen sulkeminen on ”välttämätöntä esimerkiksi vakavan yleiselle järjestykselle tai kansalliselle turvallisuudelle aiheutuvan uhan torjumiseksi”? Mitä muuta voidaan tulevaisuudessa päättää yhtä vähällä julkisella valmistelulla ja ohi eduskunnan?

Venäjän hybridivaikuttamisen varjoon on jäänyt kysymys turvapaikanhakijoiden oikeuksista. Rajan ylittäminen turvapaikan hakemiseksi Suomesta ei ole ”laiton maahantulo”, vaikka Suomella onkin oikeus palauttaa perusteettomasti turvapaikkaa hakevat lähtömaahan, jos hakemuksen yksilöllinen käsittely osoittaa sen perusteettomaksi. Julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan kyse on Irakista, Jemenistä, Somaliasta ja Syyriasta lähteneistä turvapaikanhakijoista. Nämä ovat maita, joista tulleet ovat usein saaneet turvapaikan, ja heillä on oikeus poistua Venäjältä.

Suomessa on – ja perustellusti – arvosteltu Venäjää ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion periaatteiden rikkomisesta. Miten tähän sopii se, että Orpon ja Purran hallitus leimaa turvapaikanhakijat ”laittomiksi maahantulijoiksi” ja pyrkii rajoittamaan heidän ihmisoikeuksiaan? Kummallista on, jos Nato-Suomi ja sen entistä laajemmin valtuuksin toimivat armeija, rajavartiosto, supo, poliisi ja muut viranomaiset eivät kykene huolehtimaan maamme turvallisuudesta polkematta ihmisoikeuksia?

En epäile, etteikö Venäjällä ole omat tavoitteensa muuttaessaan rajakäytäntöään. Mutta kovin innokkaasti on myös Suomen puolella tilanteeseen tartuttu ja alettu masinoida toimia, jotka aiemmin kuuluivat vain perussuomalaisten keinovalikoimaan maahanmuuton rajoittamiseksi.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »