Megahertsin kaava

15.5.2013

Megahertsin kaava uuteen valmisteluun

Helsingissä on ylitarjontaa kaupallisista liike- ja toimistotiloista. Sen sijaan edusllisista vuokra-asunnoista ja julkisista palveluista on puutetta.

Tätä Herttoniemen Megahertsin alueen kaavaa perustellaan yritysalueen porttina ja maamerkkinä. Herttoniemen ominaislaatu on kuitenkin inhimillinen mittakaava, josta jopa yli 17 kerroksen tornit poikkeavat räikeästi.

Pelkästään Megahertsin kortteliin tulee tämän mukaan 38 000km2 liike- ja palvelutilaa, vaikka parin metroaseman päässä on jo Itäkeskuksessa tilaa tyhjäksi asti ja toisessa suunnassa nousee Kalasataman jättikeskus.

Megahertsin tornikokonaisuuden liikenneratkaisut perustuvat suurimmaksi osaksi yksityisautoiluun, vaikka alue on metroaseman välittämässä läheisyydessä.

Herttoniemi-seuran muistutuksessa todetaan, että kaavassa eivät toteudu lainkaan asukkaiden tavoitteet. Seuran mielestä kaavasta ja asukkaille esitetyistä vastauksista paistavat läpi ensisijassa kaupalliset voimat, kun taas sosiaalisesti, kulttuurisesti ja ekologisesti kestävä kehitys jää toissijaiseksi. Alueelle pitkään toivottu ja aikoinaan luvattu uimahalli on esimerkki julkisista palveluista, jotka kaavaesitys sivuuttaa.

Esitän, että valtuusto palauttaa kaavaesityksen uuteen valmisteluun niin, että rakennuskorkeutta ja kerrosalaa supistetaan ja selvitetään mahdollisuus kaavoittaa alueelle myös uimahalli.

 

(Esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »