Merkintöjä koronan aikaan 28.3.2020

28.3.2020

 

Ensimmäinen päivä Uudenmaan eristämisessä muusta Suomesta.  Vaikea edes arvailla, mikä vaikutus tällä on, kun en ole epidemian aikaan muutenkaan liikkunut Uudenmaan ulkopuolella. Hyvin tieto liikkumisrajoituksista varmaan muutkin tavoitti, vaikka virallinen info tuli ainakin minun kännykkääni vasta äsken (kello 16.27).

Hallituksen, THL:n ja johtavien virkamiesten paineet ovat epäilemättä karmeat. Tietoa uuden viruksen käyttäytymisestä on hyvin vähän, samoin aikaa päätöksentekoon. Koko ajan joudutaan tekemään valintoja, joissa epidemian torjumiseksi päätettävillä rajoituksilla on monessa tapauksessa myös kielteisiä terveys- ja hyvinvointivaikutuksia.

Kaikesta tästä huolimatta ihmettelen hallituksen toistuvia virheitä valmiuslakien käyttöönotossa. Perustuslakivaliokunta on joutunut toistuvasti esittämään kritiikkiä ja osin palauttamaan hallituksen esittämiä asetuksia valmiuslain käyttöönotosta ja soveltamisesta.

Kiire ja uudentyyppinen tilanne selittää tietysti jotain, mutta onko lainvalmistelussa muitakin ongelmia?

Ihmettelin aikoinaan, kun oikeuskansleriksi nimitettiin Tuomas Pöysti, jonka johdolla Sipilän hallitukselle valmistellut sote-lait kaatuivat kerta toisensa jälkeen perustuslakivaliokunnassa. Nyt sama toistuu useille hänen oikeuskanslerina tarkastamilleen ja hyväksymilleen valmiuslain soveltamisesityksille.

Esitysten juridisten puutteiden ohella huomiota herättää niiden keskittyminen yhä ensi sijassa rajoituksiin ja talouden osalta yritysten rahoitukseen. Vaikuttaako tähän valmistelua johtavan koordinaatioryhmän kokoonpano: ministeriöiden kansliapäälliköt ja valmiuspäälliköt?

Onko sosiaalisten kysymysten, kuntien tilanteen ja eriarvoisuuden ongelmien tuntemus ryhmässä liian vähäinen? Entä tekeekö joku asiantuntijaryhmä mallinnoksia epidemian ja hoitokapasiteetin lisäksi rajoitustoimien sosiaalisista vaikutuksista ja niiden hoitamiseen tarvittavista resursseista, jotta 90-luvun laman hoitamisen tuhoisat virheet eivät toistu?

(Artikkelin kuva Espoon kaupunginteatteri / Aliisa Hautaviita & Joona Petterson)

 

Koronaepidemia siirsi Espoon teatterin, Tampereen työväenteatterin ja Kansallisteatterin Lehman-trilogian ensi-illan. Mutta ajankohtainen esitys oli katsottavissa eilen, Maailman teatteripäivänä verkossa.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »