Miehitetyillä palestiinalaisalueilla valmistetut tuotteet pois HOK-Elannosta

14.12.2004

 

Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla ja laittomissa siirtokunnissa valmistettuja tuotteita tuodaan muun muassa Suomeen israelilaisina. Tällä tavoin on haluttu kiertää Suomen ja Euroopan unionin politiikkaa, jonka mukaan laittomasti miehitetyillä alueilla valmistettujen tuotteiden tuontia ei hyväksytä.

HOK-Elannon tavarataloissa on myytävänä Ahava-kosmetiikkatuotteita. Muun muassa israelilaisen rauhanliikkeen Gush Shalomin (www.gush-shalom.org) ja Arabikansojen ystävyysseuran mukaan Ahava-tuotteita valmistetaan Länsirannan laittomasti miehitetyllä alueella sijaitsevassa siirtokunnassa Mitzpe Shalem. Myös mainitun siirtokunnan alueneuvoston internetsivuilta www.megilot.org.il ilmenee, että tuotteita valmistava yhtiö toimii siirtokunnan alueella. Tuotteita markkinoidaan kuitenkin israelilaisina.

Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto on mm. päätöslauselmassa 456 kehottanut pidättäytymään minkäänlaisesta tuesta laittomasti miehitetyille alueille perustetuille siirtokunnille. Euroopan unioni on puolestaan vaatinut siirtokunnissa valmistettuihin tuotteisiin alkuperämerkintöjä, joiden perusteella niitä ei enää saisi myydä israelilaisina eikä niillä näin voisi enää saada tuontimaksuhelpotuksia.
 
Esitämme, että edustajistolle tehdään selvitys siitä, onko Ahava-tuotteita tai muita miehitetyillä palestiinalaisalueilla valmistettuja tuotteita myynnissä HOK-Elannon toimipaikoissa. Samalla esitämme, että HOK-Elanto tekee periaatepäätöksen, jonka mukaan sen myymälöissä ei myydä Israelin laittomasti miehittämillä alueilla valmistettuja tuotteita.

Yrjö Hakanen, Ville Komsi, Jaakko Laakso, Kimmo Kiljunen, Arja Alho, Merja Kuusisto

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »