Mihin Helsinki kasaa ylijäämiä?

2.8.2019

 

Helsingin kaupunki teki viime vuonna ylijäämää 407 miljoonaa euroa. Tulos oli 199 miljoonaa talousarviota parempi. Asukasta kohti laskettuna on ylijäämää entistä enemmän ja velkaa entistä vähemmän.

Koko kaupunkikonsernin ylijäämä viime vuodelta oli 528 miljoonaa euroa. Rahaa kaupungin tileillä makaa tilinpäätöksen mukaan yli 1 500 miljoonaa.

Samaan aikaan joka kymmenes helsinkiläinen elää köyhyydessä, työttömiä on yli 30 000, asunnottomia on yli 2 000 ja eriarvoisuus kasvaa niin sosiaalisesti kuin alueellisesti. Päiväkodeissa, kouluissa, terveysasemilla, vanhuspalveluissa, sosiaalityössä, kirjastoissa ja muissa peruspalveluissa on liian vähän työntekijöitä ja määrärahoja.

Kun kaupunginvaltuusto käsitteli juhannusviikolla tilinpäätöksen, kukaan valtuutetuista ei esittänyt päätöstä, jolla ylijäämistä olisi ohjattu lisää rahaa kaupungin budjettiin, esimerkiksi palveluihin, työllistämiseen, vuokra-asuntotuotantoon ja eriarvoisuuden vähentämiseen.

Ylijäämien keräämistä jatketaan myös tänä vuonna ja ensi vuoden budjetin valmisteluissa. Miksi? Onko rahan kasaaminen Helsingin päättäjille tärkeämpää kuin asukkaiden hyvinvointi?

 

(Kirjoitus Tiedonantaja-lehti nro 6/ 25.7.2019)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »