Mihin NRF vie?

12.2.2008

 

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan NRF-joukkojen ”toiminnallinen konsepti on kehittynyt” niin, että Suomi voi päättää osallistumisesta näiden Naton nopean toiminnan taistelujoukkojen toimintaan. Mitähän ”kehittymistä” pääministeri mahtaa tarkoittaa?

Tarkoittaako hän Nato-johtoisen Afganistanin operaation kehitystä entistä selvemmin miehitys- ja sisällissotaan osallistumiseksi? Tai USA:n puolustusministerin pari päivää sitten Naton ministerikokouksessa esittämiä vaatimuksia eurooppalaisten vastuun lisäämisestä Nato-joukoissa Afganistanissa?


Vai tarkoittiko kenties Naton seuraavalle huippukokoukselle valmisteltua raporttia ”transatlantisen kumppanuuden uudistamisesta”. Raportin mukaan Naton täytyy valmistautua ydinaseilla tehtävään ennaltaehkäisevään ensi-iskuun ”lännen kohtaamien epäsymmetristen uhkien ja globaalien haasteiden” takia? Sen mukaan ”ydinaseet – ja niiden myötä ensikäytön vaihtoehto – ovat välttämättömiä” taistelussa öljy- ja energiavaroista. Suomalaisen valtamedian vaikenema raportti
 mainitsee Iranin ohella Venäjän ja Kiinan potentiaalisina vihollisina tässä taistelussa.

Vai tarkoittaako Vanhanen sitä, että USA:n ja Naton johdossa Suomen osallistumista NRF-joukkoihin pidetään tärkeänä askeleena Nato-jäsenyyteen johtavalla tiellä?

Pääministerin mukaan Suomi voisi osallistua Naton taistelujoukkojen ”täydentävään toimintaan”. Mitä suomalaisjoukot täydentäisivät?

NRF-joukkoihin osallistuminen tarkoittaa niiden toimintaperiaatteiden hyväksymistä. Näiden periaatteiden mukaan joukkoja voidaan käyttää ilman YK:n valtuutusta. Joukkojen aseistukseen voi kuulua myös taktisia ydinaseita, ainakaan USA ei ole suostunut rajaamaan niitä pois. Natossa keskustellaan myös mahdollisuudesta käyttää joukkoja eri maiden sisäisten levottomuuksien, kuten suurten mielenosoitusten tukahduttamiseen.

 

Nyt kun SDP:ssä perätään keskustelua asiakysymyksistä, tässä yksi vinkki: löytyykö puheenjohtajaehdokkaita, jotka pitävät kiinni YK:n peruskirjasta ja torjuvat osallistumisen NRF-joukkoihin, joiden toimintastrategiaan kuuluu valmius toimia ilman YK:n valtuutusta ja siis vastoin peruskirjaa?


Entä vihreät, jotka vielä syksyllä olivat NRF-joukkoihin osallistumista vastaan, mitä he aikovat tehdä, kun asia tulee hallitukseen?

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »