Mihin tarvitaan erillissopimus USA:n kanssa?

29.9.2022

 

Tänään tiedotettiin Suomen ja Yhdysvaltojen aloittavan neuvottelut puolustusyhteistyösopimuksesta. Mihin sitä tarvitaan, etenkin kun Suomi on päättänyt hakea sotilasliitto Naton jäseneksi?

Yhdysvallat on tehnyt kahdenkeskisiä puolustusyhteistyösopimuksia sellaisten valtioiden kanssa, joita se pitää strategisesti tärkeinä. Ulkoministeriön tiedotteen mukaan sopimus luo puitteet ja oikeudellisen perustan Suomen ja Yhdysvaltojen säännölliselle puolustusyhteistyölle ja sen tiivistämiselle.

Yhdysvaltojen tavoitteena lienee sitoa Suomi osaksi Venäjän ympärille Itämeren ja pohjoisilla alueilla rakentuvaa Yhdysvaltojen kumppaneiden tiivistä verkostoa. Se ei ole vaihtoehto Natolle vaan täydentää sitä. Samalla se korostaa Yhdysvaltojen roolia Suomen turvallisuuspolitiikassa. Näin se jatkaa muun muassa hävittäjähankinnoissa sekä presidenttien Biden ja Niinistö tapaamisessa maaliskuussa näkynyttä sotilaallisen yhteistyön tiivistämisen linjaa.

Mitä kaikkea puolustussopimus sisältää, ei ole vielä tiedossa. Ulkoministeriön tiedotteen mukaan se määrittelee Yhdysvaltojen joukkojen asemaa niiden toimiessa Suomen alueella ja sisältää mm. verotukseen, tulleihin ja pätevyyksien tunnustamiseen liittyviä käytännön kysymyksiä. Tämä näyttää viittaavan Yhdysvaltojen joukkojen pidempiaikaiseen tai ehkä pysyvämpäänkin sijoittamiseen Suomeen.

Minusta on selvää, että Nato-jäsenyyden lisäksi tehtävä erillissopimus Yhdysvaltojen kanssa olisi omiaan lisäämään entisestään epäluottamusta, vastakkainasettelua ja jännitteitä Suomen ja Venäjän välisellä rajalla.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »