Miksi Helsingin pormestarin budjettiesitystä ei julkaista?

26.10.2021

 

Helsingin kaupungin nettisivujen mukaan pormestarin talousarvioesitys piti julkaista 21. lokakuuta. Kun näin ei tapahtunut, kysyin, milloin se julkaistaan. Yllätyksekseni pormestari Juhana Vartiaisen esikunnasta vastattiin, että pormestarin esitystä ei julkaista ollenkaan. Aiemmasta käytännöstä poiketen budjettiesitys tulee julkiseksi vasta kun kaupunginhallitus on neuvottelut ja sopinut esityksensä valtuustolle.

Kun pormestarin esitystä ei julkaista, ei siitä voi käydä julkista keskustelua, joka vaikutti esimerkiksi vuosi sitten pormestari Jan Vapaavuoren esittämien opetuksen ja kasvatuksen määrärahojen leikkausten torjumiseen pääosin. Asukkailla ei ole nyt ole tietoa, mitä budjettiin esitetään, ennen kuin kaupunginhallituksen ja valtuustoryhmien enemmistö on sitoutunut budjettisopimukseen.

Budjettivalmistelujen salailu heikentää asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja on ristiriidassa avoimen hallinnon periaatteiden kanssa. Olen helsinkiläisenä sitä mieltä, että budjettiesitys pitää julkaista jo ennen kaupunginhallituksen ryhmien neuvotteluja.

Kirjoitin tästä viikonloppuna artikkelin tällä viikolla ilmestyvään SKP:n Helsingin piirin Eespäin-lehteen ja lähetin sen myös helsinkiläisille medioille.

 

(Artikkelin kuva Helsingin kaupunki)

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »