Miksi näin kapea asiantuntemus selvitysryhmällä?

3.4.2020

 

Valtiovarainministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat asettaneet selvitystyöryhmän tekemään arvion koronakriisin vaikutuksista ja toimista, joilla ”Suomi palautetaan kriisin jälkeen kestävän talouden, korkean työllisyyden ja kestävän julkisen talouden uralle”.

Selvitysryhmään on nimetty neljä taloustieteilijää: professori Vesa Vihriälä puheenjohtajaksi, professori Bengt Holmström, VTT Sixten Korkman ja professori Roope Uusitalo.

Selvitysryhmän jäsenillä on kovia meriittejä, mutta ryhmänä sen asiantuntemus on yllättävän kapea-alainen. Miksi mukana ei ole esimerkiksi ketään sosiaalipolitiikan, koulutuspolitiikan tai ympäristökysymysten asiantuntijaa?

Erityisesti toiminta Elinkeinoelämän valtuuskunnan ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen johtotehtävissä näyttää tehneen sopivaksi tähän selvitysryhmään. Mukana on kaksi entistä EVA:n ja ETLA:n toimitusjohtajaa (Vihriälä ja Korkman) ja yksi entinen EVA:n hallituksen jäsen (Holmström). Uusitalon ansioluetteloon kuuluu Juha Sipilän hallituksen asettaman talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtajuus. Noilta ajoilta muistetaan hänen esityksensä opintotuen leikkaamisesta ja muuttamisesta pankkilainaksi.

Eikö hallituksen vasemmistolla ja vihreillä ollut mitään sanottavaa näin tärkeän selvitysryhmän kokoonpanoon?

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »