Miksi VAS ja vihreät hyväksyvät poikkeuslain?

19.2.0006

Puheenvuoroja


Kriisinhallintalain suurimmat ongelmat eivät liity siihen, säädetäänkö asiasta poikkeuslailla tai kuka tekee lopullisen päätöksen suomalaisten joukkojen lähettämisestä. Vakavin ongelma on nykyisen rauhanturvalain korvaaminen kriisinhallintalailla, joka antaa mahdollisuuden osallistua EU:n taistelujoukkoihin ja myös Naton johtamiin sotatoimiin ilman YK:n valtuutusta.

Tässä on kyse Suomen perinteisesti korostaman YK:n sivuuttamisesta ja valmistautumisesta osallistumaan kansainvälisen oikeuden vastaisiin laittomiin sotiin.

Kriisinhallintalain säätämiseen poikkeuslakina tarvitaan eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistö, mutta sen sisältö hyväksytään yksinkertaisella enemmistöllä. Tarvittavaa määräenemmistöä ei ole ilman Vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmiä.

Miksi YK:n mandaattia tärkeänä pitäneet Vasemmistoliitto ja vihreät ovat valmiita hyväksymään kriisinhallintalain säätämisen poikkeuslakina, vaikka jo ennalta tiedetään, että eduskunnan enemmistö hylkää lain sisällön kannalta ratkaisevassa äänestyksessä YK:n valtuutuksen?
— Onko kriisinhallintalain, EU:n militarisoimisen ja jopa laittomien sotien tukeminen hinta, jonka Vasemmistoliiton ja vihreiden johtajat ovat valmiita maksamaan päästäkseen seuraavien vaalien jälkeen takaisin hallitukseen?

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »