Militaristinen MTV-vaalitentti

14.12.2023

 

Eilinen MTV:n presidentinvaalitentti antoi synkän kuvan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Ehdokkaat tyytyivät hämmästyttävän pitkälle toimittajien kysymyksenasetteluihin, joissa ulko- ja turvallisuuspolitiikka oli lähinnä sotilaallisiin uhkiin varautumista ja niihin vastaamista sotilaallisin keinoin.

Oikeastaan kukaan ehdokkaista ei pyrkinyt profiloitumaan laajemmalla turvallisuuskäsityksellä eikä kyseenalaistamaan valtavasti paisunutta asevarustelua ja militarismia. Li Andersson sentään toi esille tarpeen ehkäistä ennalta konflikteja.

Yllättävää oli, että kukaan ehdokkaista ei ottanut kantaa Yhdysvaltojen kanssa valmisteltua DCA-sopimusta vastaan. Merkittävä ero ehdokkaiden välillä ilmeni kuitenkin suhtautumisessa ydinaseisiin. Stubb, Halla-aho, Aaltola ja Harkimo eivät halunneet asettaa varauksia edes ydinaseiden tuomiseen Suomeen. Selvästi sitä vastaan olivat Andersson, Urpilainen ja Haavisto.

Venäjän uhkaan keskittyneiltä toimittajilta ei riittänyt kiinnostusta Israelin käymään julmaan sotaan Gazassa. Sen ottivat esille vain Andersson ja Urpilainen. Eurooppa-keskeisyys leimasi muutenkin keskustelua.

Toimittajat suosivat puhe-ajan jakamisessa Stubbia, jossain määrin myös Halla-ahoa ja Aaltolaa. Sitä saattoi kyllä helpottaa sekin, että muut eivät lähteneet selvästi haastamaan Stubbia.

 

(Artikkelin kuva: MTV katsomo)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »