Milloin kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin?

21.4.2023

Oodin Maijansalissa pidettiin korkeatasoinen ja positiivisia näkymiä avannut seminaari Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin – aika on nyt! Sen alustukset ja puheenvuorot ovat katsottavissa kahtena videotallenteena KKPH!-liikkeen nettisivuilla.

Asiantuntevat alustaukset ja puheenvuorot toivat lisää hyviä perusteluja kansallisen kaupunkipuiston perustamiselle laajana luonto- ja virkistysalueiden sekä kulttuuriympäristöjen kokonaisuutena.

Poliittisen päättäjien puheenvuoroista useimmat tukivat kansallisen kaupunkipuiston perustamista, osa oli myös valmis toteuttamaan sen laajempana kuin edellisen lautakunnan esitys valmistelusta ”Keskuspuiston ja Haltialan muodostaman ytimen pohjalta”. Myös ympäristöministeriön kriteerit edellyttävät laajempaa aluetta, johon sisältyy myös rakennettua kulttuuriympäristöä ja Helsingin historiankin kannalta keskeinen merellinen yhteys. Vain kokoomuksen edustaja harasi selvästi kansallisen kaupunkipuiston perustamista vastaan.

Helsingin yleiskaavapäällikkö Pasi Rajala myönsi toimialan virkakunnan olleen sitä mieltä, että kansallista kaupunkipuistoa ei tarvita,  mutta nyt – aika kauan – kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen on lopulta toimialalla osoitettu henkilöresurssit esityksen valmisteluun. Se, milloin ja miten laajasta alueesta esitys valmistuu, ei käynyt kuitenkaan selväksi, ei myöskään se jatkuuko asukasosallistuminen enää esityksen valmistelussa. Tilaisuuden järjestäjien viesti päättäjille oli kuitenkin selvä: Jo kolmen kaupunginvaltuuston päätös perustamisesityksen valmistelusta on syytä saada tämän valtuustokauden aikana päätökseen.

Tilaisuuden järjestivät Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liike, Keskuspuistoryhmä, Helsingin kaupunginosayhdistykset HELKA, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri.

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »