Missä punavihreä vaihtoehto?

14.11.2019

Helsingin ensi vuoden budjetin käsittely alkoi eilen valtuuston lähes viisituntisella lähetekeskustelulla. Päätökset budjetista tehdään seuraavassa kokouksessa, kahden viikon kuluttua.

Lähes kaikista muista kaupungeista poiketen Helsingin talous on vahvasti ylijäämäinen ja tase vahva. Tässä tilanteessa olisi mahdollista parantaa palveluja, luoda lisää työpaikkoja, hillitä asumismenojen kasvua ja vaikuttaa moniin muihinkin asioihin. Tämän pitäisi olla poliittisestikin mahdollista, kun valtuustossa on vihreiden ja vasemmiston enemmistö.

Kokoomus vie, vasemmisto alistuu

Kokoomuslaisen pormestari Vapaavuoren johdolla kaupunginhallitus toi valtuustoon kuitenkin talousarvioesityksen, joka jatkaa palvelujen alibudjetointia, edellyttää niiltä tuottavuuden nimissä 0,5 % säästöjä eikä vastaa edes lautakuntien esittämiä välttämättömiä tarpeita. Esitys päätyy 270 miljoonan euron ylijäämään, jonka päälle tulevat vielä kaupungin yhtiöiden voitot.

Vastaesityksiä budjettiesityksen korjaamiseksi esittivät vain perussuomalaiset ja kristilliset. Innokkaimmin budjettiesitystä kehuivat kokoomus, vihreät ja RKP. Vasemmistoliitto tyytyi selittelemään ”kompromissia”, vaikka esitys ei vastannut edes lautakunnissa yksimielisesti esitettyjä tarpeita.

Perussuomalaiset esittivät lisäyksiä eräisiin määrärahoihin ja poistettavaksi erityismäärärahat, joilla pyritään vähentämään koulujen alueellisia eroja ja eriarvoisuutta. Kristilliset esittivät lisäyksen 2-3 -vuotiaiden lasten kotihoidon tuen Helsinki-lisän palauttamiseksi. Sinisten puheenvuorossa kannatettiin tätä.

Feministisen puolueen Katju Aro arvosteli pienten ryhmien sivuuttamista budjetin valmistelussa. Hän ei kuitenkaan uskaltanut tai halunnut esittää mitään muutosta budjettiesitykseen, vain ponnen budjettivalmistelun läpinäkyvyydestä ja demokraattisuudesta. Mitään muutoksia eivät esittäneet myöskään keskusta, piraatit ja Paavo Väyrynen.

Keskustelussa VAS:n Sami Muttilainen ilmoitti, että ei voi kannattaa budjettiesitystä. Hän ei kuitenkaan tehnyt vasta/muutosesitystä ja aikoo ilmeisesti äänestää tyhjää tai olla pois äänestyksestä.

*****

Kunnallisveron valtuusto päätti jo tässä kokouksessa pitää ennallaan 18 prosentissa.

Tehtaankadun ala-asteen koulun perusparannuksen määrärahoihin hyväksyttiin lisäys. Lisäksi hyväksyttiin Pirkkolan vanhojen pienten jäähallien tilalle tulevan uuden rakennuksen hankesuunnitelma.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »