Mitä muuta kulttuuria saisi yli300 miljoonalla, joka aiotaan laittaa Guggenheim-museoon?

10.1.2012

Mitä muuta kulttuuria saisi yli 300 miljoonalla, joka aiotaan laittaa Guggenheim-museoon?

Helsingin Guggenheim-museon perustamista koskeva esitys on hyvä kauppa Guggenheim-säätiölle, mutta huono Helsingille. Helsinki laittaisi museon rakentamiseen ja toimintaan 20 seuraavan vuoden aikana veronmaksajien varoja yhteensä ainakin 300 miljoonaa, mahdollisesti enemmänkin, mutta Guggenheim-museoketju ei yhtään senttiä vaan se vain rahastaisi 30 miljoonaa dollaria.

Esitys lopettaisi käytännössä kaupungin itsenäisen taidemuseon, keskittäisi taidemuseorahat lähes kokonaan Guggenheim-museolle ja laittaisi helsinkiläiset maksamaan hävyttömän kalliin rakennuksen. Samaan aikaan muiden museoiden, kulttuurin ja peruspalvelujen rahoitusta karsitaan.

Guggenheim-museon käyttöön aiotaan rakentaa helsinkiläisten rahoilla ökykallis rakennus, jonka neliöhinnaksi arvioidaan reilusti yli kaksi kertaa enemmän kuin esimerkiksi Musiikkitalon kustannukset olivat. Voi kysyä, onko rakennus tärkeämpi kuin sisältö, kun kaupungin muussa toiminnassa vaaditaan samaan aikaan ”säästämään seinistä” ja investointeja peruspalveluihin karsitaan.

Uudella museolla olisi mahdollisuus käyttää Guggenheim-säätiön kokoelmia ja verkostoja (tosin ei niitäkään ilmaiseksi). Mutta vuosittain toista kymmentä näyttelyä järjestäneen Helsingin kaupungin taidemuseon itsenäinen näyttely- ja taidekasvatustoiminta loppuisi. Sen tiloista Tennispalatsissa ja meilahdessa luovuttaisiin.

Esityksen mukaan kaupunki sitoutuu maksamaan tukea Guggenheim-museolle noin 8 miljoonaa euroa vuodessa, muut käyttömenot kerättäisiin pääsylippu- ja muilla myyntituloilla. Lasku kasvaa, jos kävijämääärätavoitteet eivät toteudu. Jos Guggenheim-säätiö pitää toimintamalliaan niin hyvänä, miksei se itse hanki Helsingin museohankkeeseen lainkaan rahoitusta?

Museon ainoaksi mahdolliseksi paikaksi esitetään Katajannokkaa, jonne aiemmin suunnitellun samankokoisen designmuseon kaupunginvaltuusto hylkäsi, koska sitä pidettiin tälle Helsingin paraatipaikalle ja kansallismaisemaan sopimattomana. Nyt paikasta pitäisi päättää jo ennen kuin mitään suunnitelmaa rakennuksesta on tehty.

Kulttuuriin kannattaa panostaa, mutta en voi hyväksyä kaupunginjohtajan esitystä, jonka mukaan kaupunki päättää nyt esitetyn selvityksen pohjalta tammikuun lopussa kaupunginhallituksessa ja heti sen jälkeen valtuustossa sitoutua tähän esitykseen Helsingin Guggenheim-museon toteuttamisesta – ilman laajaa kansalaiskeskustelua ja ilman, että selvitetään vaihtoehtoisia tapoja käyttää rahaa taidemuseo- ja kulttuuritoiminnan kehittämiseen.

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »