Miten turvataan asukastalojen tulevaisuus?

29.11.2021

 

Maunulan asukastalo Saunabaari ja muut kaupungin ylläpitämät asukastalot ovat jääneet sote-uudistuksen valmistelussa väliinputoajiksi. Valtiovarainministeriön mielestä asukastalot eivät kuulu lakisääteisiin tehtäviin, joihin Helsingin sote-toimiala saa rahoituksen valtiolta sote-lakien astuessa voimaan vuoden 2023 alussa.

Stadin asukastalojen puolesta toimiva verkosto on varoitellut ministeriön linjauksesta kaupungin päättäjiä jo muutaman vuoden ajan. Verkostolle luvattiin edellisellä valtuustokaudella, että asukastalojen jatko turvataan. Nyt syksyllä tuli kuitenkin yllättäen ilmoitus siitä, että sote-toimiala on irtisanonut Myllypuron asukastalon vuokrasopimuksen, koska se ei jatkossa enää kuulu toimialalle.

Kaupungin yhdeksän asukastaloa ovat Saunabaarin tavoin asukkaiden yhteisiä olohuoneita, mutta myös enemmän. Niissä yhdistyvät harrastus- ja kulttuuritoiminta, matalan kynnyksen sosiaalityö, työllistäminen, kuntouttava työtoiminta, digituki ja edulliset lounaat. Samalla ne ovat lähidemokratialle tärkeitä avoimia ja maksuttomia tiloja.

Helsingillä on asukastalojen toimintaan rahaa ja tiloja. Kun ministeriö ei hyväksy niitä enää sote-toimialalle, on jollekin muulle toimialalle muodostettava asukastaloja ylläpitävä yksikkö. Eikä kyse ole vain tiloista. On turvattava asukastalojen nykyisen toimintamallin jatkuminen ja resurssit sen kehittämiseen. Tarvitaan myös lisää asukastaloja ja niille useampi vakinainen työntekijä.

(Kirjoitus Maunulan Sanomiin 4/2021, kuva asukastalo Saunabaarin historiakeskustelusta)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »