NREP rohmuamassa taas Lapinlahtea

27.12.2022

 

Lapinlahden entisen sairaalan alue Helsingissä on joutunut jälleen kiinteistökeinottelun kohteeksi. Laaja kansalaistoiminta kaatoi vuonna 2020 kansainvälisen kiinteistösijoitusyhtiö NREP:n esityksen, jossa kulttuurihistoriallisesti arvokas alue ja siellä toimiva mielenterveys-, kulttuuri- ja kansalaistoiminnan keskus olisi uhrattu kaupalliselle voitontavoittelulle. Marraskuun lopulla tänä syksynä kaupunkiympäristötoimialan virkamiesjohto ilmoitti kuitenkin yllättäen, että se on käynnistänyt alueen suunnittelun uudelleen NREP:n kanssa.

Aikomuksena on perustaa NREP:n kanssa kiinteistöyhtiö, joka vastaisi Lapinlahden rakennusten kunnostamisesta, omistamisesta ja vuokraamisesta. Suurin osa tiloista siirtyisi markkinaehtoiseen käyttöön. Aiemmin Lapinlahden puistoon esitetyn rakennusoikeuden sijasta NREP saisi rakennusoikeutta alueen viereen Ruoholahteen.

Lapinlahden myymistä alehintaan NREP:lle aikoinaan ajanut pormestari Jan Vapaavuori (kok) on nykyisin NREP:n palkkalistoilla. Hanketta lobbaa viestintätoimisto Hill+Knowlton Strategies, joka oli viimeksikin asialla.

Virkamiehet sanoivat Lapinlahden yhteisön järjestämässä keskustelutilaisuudessa toteuttavansa kaupunginhallituksen päätöstä, valtuuston strategiaa ja taloudellisia realiteetteja. Todellisuudessa kaupunginhallitus ei päättänyt tehdä uutta suunnitelmaa NREP:n kanssa ja valtuuston strategiaan kuuluu kulttuuriympäristöjen suojelu, mielenterveyden edistäminen sekä kulttuuri- ja kansalaistoiminnan tukeminen. Kiinteistöstrategian mukaan kaupunki voi säilyttää arvorakennuksia omistuksessaan ja vuokrata alle markkinahintojen. Eivätkä talouden realiteetit estä panostamasta Lapinlahden kunnostamiseen, kun kaupungin ensi vuoden budjetti on 426 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

 

Parempi vaihtoehto tarjolla

Keskustelutilaisuudessa paljastui, että virkamiesjohto oli sivuuttanut vaihtoehtoisen suunnitelman, joka tarjoaa enemmän rahoitusta ja jossa mielenterveys-, kulttuuri- ja kansalaistoiminta jatkuu Lapinlahdessa. Erään ohjelmistoyhtiön omistaja on luvannut rahoittaa Lapinlahden kunnostamisen ja sitä ylläpitämään perustettavaa säätiötä, jossa ratkaiseva päätösvalta olisi mielenterveys- ja kansalaisjärjestöillä (kuten Pro Lapinlahti, Mieli ry, Lapinlahden Lähde). Peruskorjaus tapahtuisi vaiheittain ja nykyinen toiminta voisi jatkua.

Virkamiesjohto ei ole voinut käynnistää uudelleen hanketta NREP:n kanssa kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäen (vihr) ja lautakunnan tietämättä. Miksi he eivät viheltäneet virkamiesten ja kiinteistösijoitusyhtiön peliä poikki?

Vähintä, mitä voi vaatia, on Lapinlahden yhteisön, asukkaiden ja kaikkien vaihtoehtojen ottaminen aidosti mukaan sen selvittämiseksi, miten Lapinlahden perinteet voivat parhaiten jatkua ja palvella kaikkia helsinkiläisiä.

 

(Artikkeli Tiedonantaja-lehteen 12/2022. Kuva keskustelutilaisuudesta Lapinlahden auditoriossa)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »