Nrepin ja Helsingin koplaukset

10.9.2023
Helsingin kaupunkiympäristötoimialan ja kiinteistösijoitusyhtiö Nrepin välillä on merkillinen kytkös. Se näkyy taas kaupunginhallituksen elin keinojaoston maanantain kokouksen listalla.
Kymp-toimialan virkahenkilöt esittivät vuonna 2020 Lapinlahden entisen sairaalan alueen myymistä Nrepille, ja jopa alehintaan, vaikka Nrepin ehdotus rikkoi alueen ideakilpailun sääntöjä ja suojelukaavaa. Kymp-lautakunta ja kaupunginhallitus hylkäsivät esityksen.
Nyt kymp-virkahenkilöt esittävät Nrepin ”hyvittämistä” siitä, että sen esitystä ei kaupungin elimissä hyväksytty. Kaupunginhallituksen jaostolle esitetään tontin varaamista Nrepille sellaisin ehdoin, joissa se sidotaan lupaukseen Nrepin kanssa toteutettavasta Lapinlahden alueen ”kehittämishankkeesta”.
MItään päätöstä siitä, että Lapinlahti kuuluisi jotenkin Nrepille ei ole olemassa eikä kaupungilla ole minkäänlaista velvollisuutta ”hyvitellä” kyseenalaisen esityksen hylkäämistä, johon kaupungin päätöselimillä oli täysi oikeus ja hyvät perusteet. Sitä paitsi Lapinlahden tulevaisuuden alistamista Nrepin kiinteistökeinottelulle vastustetaan laajasti ja Nrepin hankkeille on olemassa parempia vaihtoehtoja.
Kymp-toimialan johto yritti samaa jo keväällä lautakunnalle tehdyssä esityksessä. Lautakunta kuitenkin poisti kytköksen Kalasataman tontin ja Lapinlahden väliltä. Miksi se on uudelleen tuotu tontinluovutusesitykseen?
Ohjaako ex-pormestari Jan Vapaavuori, joka on siirtyi pormestarikautensa jälkeen Nrepin palkkalistoille, kaupungin kiinteistöpolitiikkaa? Vai onko joku tontti- ja kiinteistöasioista vastaava virkahenkilö luvannut Nrepille jotain, ja millaisia koplauksia siihen liittyy? Kun on kyse kaupungin arvokkaista tonteista ja kiinteistöistä, pitää olla täysi varmuus siitä, että päätöksentekoon ei liity minkäänlaista korruptiota.
Kaupunginhallituksen jaoston on vihellettävä Nrep-peli poikki. Mielestäni helsinkiläisten kannalta on parasta, että kymp-toimiala ryhtyy lopultakin suunnittelemaan yhteistyössä voittoa tavoittelemattomien yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa suunnittelemaan Lapinlahden kehittämistä mielenterveyden, kulttuurin ja kansalaistoiminnan kaikille avoimena keskuksena.
© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »