On syytä palata vuokrasääntelyyn

17.10.2004

Vuokrataso on noussut Suomessa keskimäärin 50 prosenttia sen jälkeen kun vuokrasääntely lopetettiin vuonna 1995. Samaan aikaan valtion ja kuntien sosiaalinen vuokra- ja arava-asuntotuotanto on ajettu alas. Uusia asuntoja rakennetaan ylipäätään puolet vähemmän kuin 1990-luvun alussa.
 
Jokaiselle kuuluva oikeus kohtuuhintaiseen asuntoon on alistettu yksityisten markkinoiden voitontavoittelulle. Tuhannet ovat täällä kylmässä Pohjolassa taivasalla ja yli 100 000 perhettä jonottaa vuokra-asuntoa. Kaikkein köyhimpien toimeentulotukea on leikattu toimeentulotuen perusosan 7 prosentin omavastuuosuudella.
 
Asumiskustannusten kohtuuttoman nousun pysäyttämiseksi on palattava takaisin vuokrasääntelyyn. Samalla on lisättävä valtion budjetissa kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiseen tarkoitettuja määrärahoja. Koska yksityiset grynderit eivät ole kiinnostuneita rakentamaan edullisia vuokra-asuntoja ja arava-asuntoja, on kuntien syytä ryhtyä itse aktiivisesti rakentamaan niitä.
 
Tänään vietettävä asunnottomuuden, köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen yö ei saa jäädä vain puheisiin. Valtion ja kuntien budjettiratkaisuissa on jo tänä syksynä osoitettava lisää varoja asunnottomuuden poistamiseksi.
 
Asunnottomuuden, köyhyyden ja syrjäytymisen poistaminen edellyttää myös työttömyyden nujertamista. Hallituksen budjetissa esittämä työllisyysmäärärahojen vähentäminen on edesvastuutonta, kovaa oikeistolaista politiikkaa tilanteessa, jossa työttömyys pahenee ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyys lisääntyy. Valtion ja kuntien on luotava lisää työpaikkoja muun muassa rakentamiseen ja peruspalveluihin.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »