Onnittelut kulttuuriväelle

16.10.2021
Onnittelut ja kiitokset kulttuuriväelle, joka ei alistunut ja uskalsi sanoa suorat sanat ministereistä ja hallituspuolueista, jotka aikoivat leikata kulttuurilta ja taiteelta. Kulttuuriväen mielenilmaukset auttoivat perumaan myös sote-alan, liikunnan ja nuorisotyön leikkaukset.
Samalla nähtiin, että ei kannata uskoa, kun ministerit väittävät leikkausten johtuvan siitä, että rahaa ei ole. Nyt ”löytyi” lisää rahaa ensi vuodelle menokehyksen ”jakamattomasta osuudesta”. Seuraavillekin vuosille löytyy rahaa esimerkiksi luopumalla tai ainakin lykkäämällä hävittäjähankintoja.
Hyvä, että hallituksen viisikko korjasi alun perin kehysriihessä yksimielisesti tekemänsä leikkauspäätöksen. Ihmettelen kyllä yhä, miksi jo kehysriihessä ei otettu käyttöön menokehyksen ”jakamatonta osuutta” tai haettu muuta rahoitusta. Kuvitteliko viisikko, että taitelijat ja muut kulttuuritoimijat alistuvat leikkauksiin samaan aikaan kun muille korvataan korona-ajan menetyksiä ja hävittäjäkauppoihin varataan 10 miljardia?
Kulttuurileikkausten valmistelu vei luottamusta koko hallitukselta ja kaikilta hallituspuolueilta, mutta aivan erityisesti keskustalta. En ymmärrä, mitä keskusta oletti saavuttavansa ja miksi ministeri Kurvinen jatkaa uhkailemalla vielä isommilla leikkauksilla vuoden kuluttua? Ainakin nyt kävi niin, että pääministeri ja viisikko ottivat osin keskustan toimien seurauksena tiukemman kannan (kuin vielä pari päivää sitten) kulttuurin ohella muidenkin Veikkausrahoista jaettujen avustusten leikkauksiin.
Eräs tämän sotkun opetus on minusta se, että Veikkauksen tuottojen siirtäminen valtion budjetin kautta jaettavaksi ei riitä. Samalla on säädettävä perusteet, osoitettava riittävä rahoituksen taso ja varattava omat momentit kulttuurin ja muiden alojen toimijoiden avustuksille (muillekin kuin suurimmille kulttuurilaitoksille) niin, että rahapelituottoja ei voi käyttää muihin menoihin ja että taataan rahoituksen riittävyys.
© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »