Oulunkylän uusi keskus uhkaa lähiterveysasemia

16.12.2021

 

Suunnitelma korkeasta ja tiiviistä rakentamista Oulunkylän keskustaan on herättänyt paljon kritiikkiä. Alueelle kaavaillaan jonkinlaista Pikku-Kalasatamaa ja sen alle uhkaavat jäädä myös viheralueet.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että suunnitelma tarkoittaa myös Maunulan, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemien, neuvoloiden ja sosiaalityön toimipisteiden lopettamista ja palvelujen keskittämistä. Oulunkylään on tarkoitus tehdä suuri terveys- ja hyvinvointikeskus sekä perhekeskus vuoteen 2030 mennessä.

Tämä on jatkoa suunnitelmalle, jolla on lopetettu jo useita lähiterveysasemia ja keskitetty palveluja Kalasataman ja Vuosaaren jättikeskuksiin. Sitä perustellaan sote-lautakunnalle vuonna 2014 esitetyllä palveluverkkosuunnitelmalla.

Perustelu ontuu, sillä sote-lautakunta hyväksyi suunnitelman 2014 vain pääpiirteiden osalta. Se ei ottanut konkreettista kantaa keskusten määrään ja esimerkiksi pohjoisen alueen palvelujen keskittämiseen.

Aikomus keskittää sote-palveluja jättikeskukseen on osaltaan viemässä Oulunkylän uuden keskustan alueen ylitehokkaaseen kaavoitukseen ja rakentamiseen. Toisaalla taas lähipalvelujen lopettaminen vaikeuttaa etenkin lapsiperheiden ja vanhusten asemaa. Paloheinästä ja Pihlajamäestä ei ole edes joukkoliikenteen suoria yhteyksiä Oulunkylään.

 

Asukkaat sivuútettu

Asemakaavan valmistelussa laki velvoittaa kysymään asukkaiden mielipiteitä. Toinen asia on sitten se, otetaanko mielipiteet huomioon. Mutta sote-palvelujen keskittämisestä ei laki velvoita edes kysymään asukkailta. Eikä asukkailta olekaan siitä kysytty.

Kaupungin selvitysten mukaan esimerkiksi Paloheinän ja Maunulan terveysasemat kuuluvat sekä asiakastyytyväisyydellä että hoitojonoilla mitaten Helsingin parhaisiin. Kalasataman ja Vuosaaren jättikeskukset ovat puolestaan saaneet kehnoimmat arvosanat.

Kevään kuntavaaleissa monet puolueet lupasivat puolustaa lähiterveysasemia. Ajetaanko Oulunkylän uuden keskustan kaavoituksella ja tonttivarauksilla päättäjiä tilanteeseen, jossa jättikeskuksen perustaminen ja lähiterveysasemien lopettaminen voidaan esittää ikään kuin jo ratkaistuna?

Kuka haluaa tällaista keskittämistä, jossa oulunkyläläiset menettävät viheralueita ja Maunulasta, Paloheinästä ja Pihlajamäestä katoavat terveysasemat, neuvolat ja sosiaaliasemat?

 

(Artikkeli Oulunkyläinen – Pohjoiset esikaupungin -lehti 7/8.12.2021)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »