Päivystystoiminta keskitetään HUS:lle

8.11.2018

Kaupunginvaltuuston eilisen (7.11.2018) kokouksen isoin ratkaisu koski kaupungin päivystystoimintojen siirtämistä liikkeenluovutuksen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille. HUS:lle siirrettiin myös soten välinehuoltotoiminta. Lisäksi kokouksessa oli kyselytunti, kaksi asemakaavamuutosta ja vastauksia valtuutettujen aloitteisiin.

Päivystystoimintojen siirto HUS:lle

Valtuuston päätti siirtää Haartmanin ja Malmin päivystystoiminnot HUS-sairaanhoitopiirille. Päätöksellä toteutetaan päivystysasetusta, joka tähtää hallituksen sote-linjan mukaisesti palvelujen keskittämiseen erikoissairaanhoidon yhteyteen. Käytännössä siirto näkyy ainakin siinä, että hoitajakäyntien maksut palaavat Helsingin päivystystoimintaan. Nähtäväksi jää, miten siirto vaikuttaa palvelujen tasoon, joka on Helsingissä ollut keskimäärin parempi kuin Uudellamaalla, ja yhteyksiin muihin sote-palveluihin.

Valtuuston hyväksyi yksimielisesti myös sote-välinehuollon siirron liikkeenluovutuksena HUS-sairaanhoitopiirille.

Kyselytunti ja kaavoja

Kyselytunnilla keskusteltiin Oulunkylän ala-asteen katon romahtamisesta.

Valtuusto hyväksyi asemakaavamuutokset Tattariharjun eritasoliittymästä ja Vuosaaren uuden lukion korttelialueelle.

Valtuutettujen aloitteita

Aiemmissa kokouksissa pöydälle jääneisiin valtuutettujen aloitteisiin saatujen vastausten käsittely jatkui vielä tässäkin kokouksessa. Eniten keskustelua herätti vastaus Kati Juvan (vihr) aloitteeseen valvotuista ja turvallisista tiloista huumeiden käyttäjille. Lähinnä kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisten vastustaessa valtuusto hyväksyi äänin 61-23 vastauksen, jonka mukaan kaupunki selvittää mahdollisuutta pilottikokeiluun asiassa.

Pilvi Torsti (sdp) esitti selvitettäväksi toimintamallia, jossa lähipäiväkoti ja lähikoulu ovat osa samaa koulupolkua. Nurinkurisesti samaan aikaan esitys kaupungin ensi vuoden budjetiksi linjaa koulujen keskittämistä isompiin yksiköihin ja luopumista osasta lähipäiväkoteja.

Korkein hallinto-oikeus kumosi suuren osan yleiskaavasta

Valtuuston kokouksen jälkeen tuli tänään Korkeimman hallinto-oikeuden tyrmäys Helsingin 2016 syksyllä päätetylle yleiskaavalle. Korkein hallinto-oikeus vahvisti aiemmat hallinto-oikeudet päätökset, joilla suuri osa yleiskaavasta kumottiin, ja kumosi lisäksi yleiskaavan eräiden uusien alueiden osalta.

Tässä linkissä on mietteitäni KHO:n ratkaisusta, joka korostaa tarvetta perusteelliseen uudelleenarvioon Helsingin kaavoituksen linjoista ja toimintatavoista.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »