Paljon puhetta, vähän tekoja

31.1.2019

Valtuustossa oli eilen kyselytunti ja taaskin vain vähän päätettävää. Tänään torstaina valtuustolla on strategian toteutumista arvioiva seminaari.

Kyselytunnilla keskusteltiin pitkään kaupungin omavalvonnasta yksityisten palvelutarjoajien osalta mm. vanhuspalveluissa, kotihoidossa ja päiväkotitoiminnassa.

Yksityisen päiväkotiketju Ankkalammen yhdeksän luvatonta tai luvattomissa tiloissa olevaa päiväkotia, on johtanut siihen, että kaupunki tekee poliisille tutkintapyynnön asiasta. Ankkalammen toimitusjohtaja ja omistaja Heidi Ruhala on ollut kokoomuksen kuntavaaliehdokkaan ja aiemmin myös varajäsenenä varhaiskasvatuslautakunnassa. Julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan hän on kasvatuksen ja koulutuksen toimialasta vastaavan apulaispormestari Pia Pakarisen kaveri.

Sote-palveluissa ongelmia on ollut Esper Caren osalta, koska hoitajamitoituksia ei ole noudatettu. Kaupunki vaatii valtakunnallisia suosituksia korkeampaa mitoitusta ja sillä on edelleen enemmän omia palveluja kuin yksityisiltä ostettuja. Aluehallintovirasto on antanut kaupungille huomautuksen vanhusten kotihoidon riittämättömien resurssien johdosta.

Talvikunnossapidon osalta kyselytunnilla tuli esille, että kaikki kaupungin oma ja aliurakoitsijoilta varaama kalusto on ollut liikenteessä viime päivinä. Se ei selvästikään ole ollut riittävää. Lisäkaluston tarvetta oltiin tänään vasta harkitsemassa.

Rautatieaseman alikulkutunneli

Pitkään valtuustossa keskusteltiin myös Kansalaistorilta rautatien ali Kaisaniemen puistoon johtavan polkupyöräilyn ja jalankulun tunnelin rakentamisesta. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti hankkeen suunnitelman, jonka kustannusarvio on 23 miljoonaa.

Lisäksi valtuusto hyväksyi uuden ohjeen kaupunkikonsernin sisäisestä valvonnasta ja riskien hallinnasta. Pihlajiston Hattelmalantie 2:n tontille hyväksyttiin asemakaavamuutos.

Strategian seuranta

Valtuuston seminaarissa on tänään arvioitu valtuustokauden alussa hyväksytyn strategian toteutumista. Esillä olivat mm. syrjäytymisen ehkäisy, hiilineutraali Helsinki 2035, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen ja koordinointi, kiinteistöstrategia, liikkumisohjelman sekä tonttien vuokraamisen ja myynnin menettelytapojen uudistaminen. Seminaarin aineistot löytyvät tästä linkistä.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »