Palmian myymiselle on vaihtoehto

20.2.2022

 

Helsingin kaupunginhallitus valmistelee kaupungin ruoka-, siivous-, kiinteistö- ja turvapalveluja hoitavan Palmia-yhtiön myymistä. Sitä perustellaan Palmian parin viime vuoden aikana tekemillä tappioilla ja väittämällä, etteivät nämä palvelut ole kaupungin ydintoimintaa.

Kun kokoomus, vihreät ja RKP ajoivat läpi Palmian yhtiöittämisen, se oli kannattava kaupungin liikelaitos. Vaikka yhtiön johdon pyrkimykset laajentaa toimintaa eri puolille maata ja kilpailuttaminen ovat vaikeuttaneet Palmian tilannetta, ei yhtiötä ole pakko myydä. Yhtiö teki vielä vuonna 2018 voittoa. Sen liikevaihto oli ennen koronaa noin 120 miljoonaa ja tappio koronavuonnakin vain noin 3,6 miljoonaa.

Vaihtoehtona Palmian myymiselle on sen muuttaminen takaisin kaupungin omaan toimintaan keskittyväksi ns. in-house-yhtiöksi. Se on mahdollista tehdä joidenkin vuosien siirtymäajalla, sitä mukaa kuin kilpailutetut sopimukset päättyvät. Silloin Palmia ei enää tee uusia sopimuksia muiden kuin Helsingin kanssa ja kaupunki puolestaan lopettaa sopimuskausien päättyessä kilpailuttamisen aloilla, joilla Palmia toimii.

Miksi kaikki kaupunginhallituksessa istuvat ryhmät ajavat yksimielisesti Palmian myymistä? Ovatko ne todellakin sitä mieltä, että lasten, vanhusten ja henkilöstön ruokapalvelut, tilojen siivous, kiinteistöjen kunnossapito ja turvallisuus eivät kuulu kaupungin strategiaan ja ydintehtäviin? Satoja miljoonia euroja vuosittain ylijäämää tekevällä Helsingin kaupungilla on varaa tuottaa itse myös näitä peruspalveluja.

 

(Helsingin Uutiset 26.2.2022)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »