Pari havaintoa vaalikyselyistä

24.5.2021

Kuntavaaliehdokkaat saavat kiitettävästi kyselyjä erilaisilta järjestöiltä ja kansalaisliikkeiltä. Ne ovat usein asiantuntevampia ja konkreettisempia kuin valtamedian vaalikoneiden kysymykset.

Keskuspuistoryhmän ehdokkaille esittämän kyselyn yhteenveto kertoo vastaajien vahvasta tuesta Keskuspuiston säilyttämiselle nykyisessä laajuudessa ja sen sisällyttämiselle kokonaisuudessaan osaksi perustettavaa kansallista kaupunkipuistoa.
Asukkaiden Helsinki -yhteislistan ehdokkaat vastasivat kyselyyn näköjään aktiivisimmin. Valitettavasti kysely kertoo myös eräiden puolueiden, erityisesti kokoomuksen, SDP:n ja yllättäen myös vihreiden useimpien ehdokkaiden vähäisestä kiinnostuksesta asiaan. Kansalaistoiminnalle riittää siis yhä tehtävää.
SAK on puolestaan julkistanut kuntavaalikoneen, johon ovat voineet osallistua SAK:n jäsenliittojen jäsenenä olevat ehdokkaat, jotka sitoutuvat kolmeen perusarvoon: Ihmisarvo työssä – inhimillisyys; Yhdenvertaisuus – syrjimättömyys; Heikomman puolella – osallisuus. Helsingistä ei mukaan ole ilmoittautunut yhtään kokoomuksen ehdokasta ja perussuomalaisista vain yksi.
Ylen ja Sanomien vaalikoneiden kysymyksistä jäi aika hämmentynyt olo. Tällä tasollako on journalismi ja kuntapolitiikan asiantuntemus maamme suurimmissa mediataloissa?
© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »