Peli rasistien kanssa päättyi perussuomalaisten tappioksi

10.6.2017

Timo Soinin peli ”maahanmuuttokriitikoiden” kanssa päättyi perussuomalaisten tappioksi – ja halla-aholaisten voitoksi. Hallan-ahon voitto Perussuomalaisten puheenjohtajavaalissa oli tulos maahanmuuttajavastaisuuden ja rasismin tekemisestä hallituskelposeksi. Mutta myös eliitin vastainen protesti – jossa Sampo Terho nähtiin eliitin suosikkina.

Maahanmuuttajavastaisuuden voitto oli selvä, ei vain Halla-ahon saamassa äänimäärässä, vaan myös siinä että vaihtoehtona ollut Terhokin oli tässä suhteessa melko lähellä Halla-ahon linjaa. Linjan muutos avoimesti rasistiseen suuntaan vahvistui vielä kun Laura Huhtasaari voitti selvästi 1. varapuheenjohtajan vaalissa ministeri Jussi Niinistön, 2.varapuheenjohtajaksi valittiin Teuvo Hakkarainen ja 3.varapuheenjohtajaksi Juho Eerola.

Nähtäväksi jää, miten Halla-aho tulee toimeen perussuomalaisten eduskuntaryhmän kanssa – ja sen kansanedustajat ja ministerit uuden puheenjohtajan kanssa. Tai mitä tekee ministerinä Soini ja hänen lähipiirinsä kanssa hallitsema Perussuomalaisten tukisäätiö, jolla on vahva ote puolueen taloudesta.

Soinin ohella johtopäätöksiä rasismin kanssa flirttailusta olisi syytä tehdä keskustan ja kokoomuksen johdossa. Toivottavasti niitä tekevät myös ne perussuomalaisten kannattajat, joille puolue on ollut epäoikeudenmukaisen politiikan ja eliitin vastainen protesti eikä rasismia.

Sipilän hallituksen kaatuminen olisi ilon aihe kaikille leikkauspolitiikasta, sote-palvelujen yhtiöittämisestä ja yksityistämisestä, kiky-sopimuksesta, kiristetystä maahanmuuttopolitiikasta ja EU-kuripolitiikasta kärsimään joutuville. Niinkin voi kuitenkin käydä, että keskustan ja kokoomuksen johto sietää mieluummin Halla-ahoa (joka ei halua ministeriksi, jossa joutuisi suoraan vastuuseen hallituspolitiikasta) kuin kaataa sote-uudistuksessa tekeillä olevan valtavan yhtiöittämis- ja yksityistämishankkeen. Mutta kestävätkö kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät tätä menoa seuraaviin vaaleihin asti?

(Alkuperäiseen kirjoitukseen lisätty varapuheenjohtajavaalin tulokset.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »