Piilopuoluetukea ja poliittista korruptiota

21.6.2017

Helsingin jättipalkkaiset pormestarit saavat myös kovapalkkaiset poliittiset avustajat. Kokoomuksen Jan Vapaavuorelle tulee kaksi avustajaa ja apulaispormestareille kullekin yksi. Lisäksi heillä on virkamiessihteerit ja muita etuja.

Kokoomus saa näin veronmaksajien kustantamana kolme poliittista toimitsijaa, vihreät kaksi ja demarit yhden. Poliittisten avustajien palkka on 6 366 – 5 366 euroa kuukaudessa eli yli kaksi kertaa enemmän kuin useimmilla kaupungin työntekijöillä.

Kaupunginhallitus päätti samalla yksimielisesti korottaa valtuustoryhmien tukea. Ne ryhmät, joilla ei ole pormestaria, saavat 7 000 euroa valtuutettua kohti ja pormestariryhmät 3 500 euroa per valtuutettu. Esimerkiksi Vasemmistoliiton ryhmä, joka edellytti tällaista tukea ehtona pormestarimallin ja lautakuntien rajun alasajon hyväksymiselle, saa sitä 70 000 euroa vuodessa ja on nyt palkkaamassa ryhmälle toimitsijaa.

Poliittiset avustajat ovat osa pormestarimallia, jolla päätösvaltaa keskitetään Helsingissä huippupalkkoja ja -palkkioita nauttivalle sisäpiirille, johon kuuluvat pormestarit ja muut kaupunginhallituksen jäsenet avustajineen.

Laki kieltää kuntia maksamasta puoluetukea. Lain puitteissa voi kuitenkin maksaa piilopuoluetukea valtuustoryhmien toimintaedellytysten parantamisen nimissä. Helsingissä tuki kasvaa nyt moninkertaiseksi samaan aikaan kun luottamuselinten tehtäviä vähennetään ja monia peruspalveluja heikennetään.

Helsingin huiippupalkkaiset pormestarit saavat myös kovapalkkaiset poliittiset avustajat.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »