Pormestari kasaa rahaa ja valtaa

18.6.2020

 

Helsingin valtuuston kevätkauden viimeisessä kokouksessa käytiin juhannuksen alla laajat keskustelut ensi vuoden talousarvion valmistelusta sekä viime vuoden arviokertomuksesta ja tilinpäätöksestä. Lisäksi päätettiin mm. Kruunusiltojen ratikkakaluston hankinnasta ja Espan Kappelin myymisestä.

 

Keskustelu 2021 budjetin valmistelusta

Pormestari Vapaavuori veti takaisin aiempia arvioitaan siitä, että koronakriisi aiheuttaa Helsingin talouteen yhteensä 500 – 600 miljoonan euron menetykset ja lisämenot. Nyt koronalasku oli enää 240 miljoonaa euroa euroa, kun otetaan huomioon sekä tulomenetykset, lisämenot että valtion lisätuet. Työttömiä on nyt 10 000 enemmän kuin vuoden alussa ja lomautettujen määrä on kasvanut vieläkin enemmän. Mitään esityksiä tilanteen korjaamiseksi Vapaavuorella ei ollut.

 

Pormestarivallan kritiikki

Tarkastuslautakunnan arviokertomuksessa nostettiin esille vahvaa kritiikkiä vallan keskittymisestä pormestarille. Vapaavuori vastasi tähän kehumalla saavutuksiaan johtamisjärjestelmän kehittämisessä ja erityisesti itse perustamansa johtoryhmän roolia. ”Viime kädessä on aina kysymys ihmisistä ja miten he erilaiset paikat haltuunsa ottavat.”

SDP:n Pilvi Torsti yhtyi tarkastuslautakunnan kritiikkiin pormestarivallasta ja totesi johtamisjärjestelmässä olevan tässä suhteessa ”valuvika”. Kritiikkiä tuli myös VAS:lta. Sen sijaan lähes kaikki vihreät olivat asiasta hämmästyttävän hiljaa.

Tarkastuslautakunnan nyt esille nostamista ongelmista SKP ja Helsinki-listat varoitti jo silloin kun edellisellä valtuustokaudella tehtiin päätös uudesta johtamisjärjestelmästä. Silloin pormestarimallia vastusti lisäkseni vain René Hursti.

504 miljoonan ylijäämä

Erikoisinta valtuuston kokouksessa oli satojen miljoonien eurojen ylijäämän siunaaminen ilman, että kukaan esitti siitä ohjattavaksi yhtään euroa lisää tämän vuoden budjetin korjaamiseksi. Vuoden 2019 tilinpäätös on 378 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja koko kaupunkikonsernin yhteen laskettu ylijäämä on 504 miljoonaa.

Muita päätöksiä

Valtuusto päätti myydä Esplanadikappelin rakennuksen ja sen tontin HOK-Elannolle. Näin luovuttiin paraatipaikalla olevasta historiallisesta rakennuksesta, jonka vuokraamista jatkamalla kaupunki olisi saanut pitkällä aikavälillä enemmän tuloja.

Kruunusiltojen raitiolinjoihin liittyen hyväksyttiin yli 97 miljoonan euron kalustohankinta. Puistolan Suuntimopuiston koulu- ja päiväkotikäyttöön päätettiin uudisrakennuksen hanke. Lisäksi hyväksyttiin Hakaniemen hallin maanalaisen huoltotunnelin hanke.

Valtuusto kokoontuu seuraavan kerran 26. elokuuta.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »