Pormestari pitää meitä hallintoalamaisina

2.11.2021
Pormestari Juhana Vartiaisen käsitys kunnallisesta demokratiasta ja hallinnon avoimuudesta ei näköjään sisällä lainkaan asukkaita (paitsi vaalipäivinä). Hän ei näe Ylen haastattelussa mitään eroa aikaisempaan siinä, että budjettiesitys salataan asukkailta siihen asti, kunnes kaupunginhallituksen neuvotteluissa siitä on sovittu eikä asiaan voi käytännössä enää vaikuttaa.
Tein virkamiesten valmistelemasta ja kaupunginhallituksen suljettujen ovien takana käytäviin neuvotteluihin jaetusta esityksestä julkisuuslain tarkoittaman kirjallisen tietopyynnön pormestarille ja kansliapäällikölle sen jälkeen, kun pormestarin esikunta ilmoitti, ettei pormestari julkista esitystä. Helsingin johdon ylimielistä pienen piirin vallankäyttöä kuvaa se, että tähän noin viikko sitten myös kaupungin kirjaamoon toimittamaani asiakirjapyyntöön ei ole vastattu mitään.
Pormestarin ja apulaispormestareiden sopima menettelytapa kohtelee kuntalaisia hallintoalamaisina, joille ei tarvitse antaa mahdollisuutta osallistua tärkeimmän ja jokaista kuntalaista koskevan päätöksen, talousarvion valmisteluun. Ilman vihreiden, SDP:n ja Vasemmistoliiton hyväksymistä Vartiainen ja kokoomus eivät voisi näin menetellä.
Pidän kyseenalaisena myös kansliapäällikön ja muiden budjettiesityksen valmistelleiden virkamiesten osallistumista virkamiesesityksen salailuun. Sen jälkeen kun virkamiesvalmistelussa on tehty pilkkuja ja painoasua myöten valmis budjettiesitys, joka on esitetty kaupunginhallituksen neuvotteluihin, on sitä mielestäni pidettävä julkisena asiakirjana, jonka salaamiselle ei ole laissa tarkoitettuja perusteita. Menettely on ristiriidassa sekä julkisuuslain että kuntalain kanssa.
© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »