Punaorvot ja Pilvien paino

17.10.2020

 

”Tämä esitys on niistä, joilta vietiin kaikki, ja joille ei annettu mitään. Niistä, jotka vaikenivat ja joista vaiettiin. Heistä, jotka unohtuivat ja sitten unohdettiin”, kirjoittaa Lauri Maijala Punaorvot-näytelmän käsiohjelmassa.

Sisällissodan jälkeiseen Helsinkiin ja Pohjanmaalle jakautuva näytelmä kertoo järisyttävän vahvasti tarinan työläisperheestä, toivosta, murtumisesta ja äidinrakkaudesta. Ja punaorvoista, joilta riistetään lapsuus ja vanhemmat, jotka viedään ”uudelleenkasvatettavaksi” ja pahimmillaan orjatyöhön ”isänmaallisiin” perheisiin.

Helsingin kaupunginteatterin kanta-esitys on jatkoa Anneli Kannon ja Lauri Maijalan yhteistyölle vuoden 1918 historian vaituista vaiheista. Niin uudet kuin tutummat kasvot tekevät näyttämöllä vaikuttavat roolit.

*****

Pääsin eilen katsomaan koronakeväältä syksylle siirtyneen nukketeatteriesityksen Pilvien paino. Se kertoo kahdesta vainojen ja sotien myllerryksiin joutuneesta kirjailijasta, Irene Némirovskysta ja Elvi Sinervosta. Kirjailijan työtä, lapsuutta, äitiyttä, eristämistä, sotaa ja ihmisyyttä käsitellään rauhallisesti, kauniisti ja ajatuksella.

Hienoa nukketeatteria painavista asioista.

 

(Artikkelin kuva: Helsingin kaupunginteatteri)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »