Raha jyrää Kuningattaren?

24.11.2011

Jo kertaalleen pysäytetty lähes 100 metrin laiturihanke Kallahdenniemen kärkeen Kuningattareen, on taas putkahtanut esille Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnasta. Laituri aiotaan rakentaa yksityisen tilausravintolan tarpeisiin Natura-alueelle. Vain yksityiseen käyttöön tarkoitettu laituri sopii huonosti myös asemakaavan lähtökohtiin Kuningattaresta yleisenä virkistysalueena. 

Laituria ryhdyttiin jo rakentamaan poikkeusluvalla kesken asemakaavan valmistelun, mutta poikkeuslupa kaatui hallinto-oikeudessa. Oikeusprosessi on kesken kaupungin valitettua päätöksestä, mutta laituria ajetaan silti kaavaan.

Hallinto-oikeuden päätökseen vaikutti oleellisesti se, että laiturin vaikutuksista ei oltu tehty kunnollista Natura-arviota. Nyt kaupunkisuunnitteluvirasto on ostanut Natura-selvitykset, mutta niissä on paha tilaustyön maku. 

Asialla on sama konsulttifirma Environ, joka vielä vuonna 2003 katsoi, että alueelle ei pidä rakentaa laitureita. Sitten konsulteilta ostettiin toinen lausunto, joka salli noin 30 metrin laiturin. Ja nyt on maksettu lisää ja saatu lopulta ”sopivat” lausunnot, joiden mukaan lähes 100 metrin laiturista on haittaa, mutta ei niin merkittävää. Vuosaarelaisten ja luonnonsuojelujärjestöjen lausunnot ovat olleet päinvastaista mieltä. 

Voi kysyä, miksi kaupunkisuunnittelulautakunta antoi rahan ratkaista hyväksyessään asemakaavaesityksen? Kyseisellä ravintolayrittäjällä on jo yksi laituri muutaman sadan metrin päässä Riveliniemessä, jota uuteen laituriin ei sikälikään ole pakottavaa tarvetta. 

Asia tulee vielä valtuuston päätettäväksi. Toivottavasti valtuustossa luonto-arvot ja helsinkiläisten yhteisen virkistysalueen merkitys painavat enemmän kuin yhden ravintolafirman taloudelliset edut. Valtuustossa asia on helppo korjata poistamalla asemakaavasta laituria koskeva merkintä.

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »