Reilun muutoksen puolesta HOK-Elannon vaalissa

22.3.2024

 

Helsingin osuuskauppa Elannon vaaliin osallistuu Reilun osuuskaupan puolesta -lista. Se haluaa palauttaa osuustoiminnan juurilleen: kehittää edullista, ekologisesti kestävää ja reilua osuustoimintaa, jonka hallinnossa kuuluu jäsenten ja työntekijöiden ääni.

Reilun osuuskaupan puolesta -listalla on kommunisteja, muita vasemmistolaisia, punavihreitä ja sitoutumattomia ehdokkaita eri puolilta HOK-Elannon toimialuetta, kahdeksalta paikkakunnalta. Joukossa on toimijoita mm. ay-liikkeestä, Suomen palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksestä, ympäristöliikkeistä, eläkeläisjärjestöistä ja Kommunistinuorista. Suomen kommunistisen puolueen jäsenten ohella listalla on Kommunistisen työväenpuolueen jäseniä. Lista on solminut vaaliliiton Demokraattisen Liiton kanssa.

 

Reilun muutoksen ohjelma

Reilun osuuskaupan puolesta -listan vaaliohjelmassa on konkreettisia aloitteita viiden keskeisen tavoitteen toteuttamiseksi:

– Peruselintarvikkeiden ja muiden välttämättömyystarvikkeiden hintojen alentaminen. Bonusjärjestelmän muuttaminen niin, että se ei suosi enää niitä, joilla on varaa ostaa paljon ja kallista.

– Lisää ympäristötekoja ja niiden ulottaminen myös rakenteellisiin ratkaisuihin, kuten lähipalvelujen edistäminen, oma tuotanto vihreän siirtymän edistämisessä ja siirtyminen teollisesta eläintuotannosta yhä enemmän kasviperäiseen ja lähiruokaan.

– Työehtojen parantaminen ja työpaikkojen lisääminen. Suurena työnantajana HOK-Elanto voi vaikuttaa koko alan työehtoihin. Samalla kun edistetään ensisijassa kokoaikaisia työsuhteita, on käynnistettävä kokeiluja työajan lyhentämisestä ansiotasoa alentamatta.

– Oon kehitettävä reilua kansainvälistä kauppaa. Esimerkiksi boikotoida israelilaisia tuotteita niin kauan kun Israel jatkaa Palestiinan alueiden laitonta miehittämistä, sotaa ja apartheid-politiikkaa.

– Osuuskaupan jäsenten ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia on lisättävä. Edustajiston päätösvaltaa on laajennettava mm. palveluverkkoa ja investointeja koskevissa ratkaisuissa.

https://skp.fi/osuuskauppavaalit

 

Jokainen ääni merkitsee

HOK-Elanto on Suomen suurin osuuskauppa. 60-jäsenisen edustajiston vaalissa on lähes 700 000 äänioikeutettua. Ehdokkaita on 26 listalla yhteensä 1 079.

Äänestysaika on 10.-22. huhtikuuta. Äänestysaineisto tulee jäsenille postissa. Äänestää voi sähköisesti verkkopankkitunnuksilla ja postitse. Jos äänestää postitse, se kannattaa tehdä heti äänestysajan alkaessa, jotta kirje ehtii varmasti perille.

https://hok-elanto.fi/edustajistovaalit/

 

(Artikkeli Tiedonantaja-lehdessä 3/2024)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »