Ruotsin vasemmistopuolue ja vihreät DCA-sopimusta vastaan

19.6.2024

Ruotsin valtiopäivät äänesti eilen illalla Yhdysvaltojen kanssa neuvotellun puolustussopimuksen (DCA) hyväksymisestä. Vastaan äänestivät Vasemmistopuolueen ja Ympäristöpuolueen edustajat ja kaksi sitoutumatonta kansanedustajaa. DCA-sopimus hyväksyttiin äänin 266 – 37, poissa oli 46 edustajaa.

Vastaan äänestäneet perustelivat sopimuksen vastustamista muun muassa sillä, että Ruotsin alueita luovutetaan vieraan valtion sotilasjoukoille, maahan tulevat yhdysvaltalaiset joukot toimivat USA:n johdon ja lakien alaisuudessa ja että ydinaseiden tuomista Ruotsin alueelle ei ole suljettu sopimuksessa selkeästi pois.

Ruotsissa Vasemmistopuolue ja Ympäristöpuolue äänestivät siis DCA-sopimusta vastaan. – Entä Suomessa, mitä tekevät vasemmiston ja vihreiden edustajat? Tähän mennessä kukaan kansanedustajista ei ole ilmoittanut vastustavansa sopimusta.

Rauhanpolitiikan vaihtoehdon hiipumista eduskunnassa kuvaa sekin, että valiokuntiin ei ole kutsuttu kuultavaksi ainakaan tähän mennessä ketään rauhanjärjestöjen edustajaa tai kriittistä ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkijaa. Esimerkiksi puolustusvaliokunta kuuli 12 asiantuntijaa, jotka olivat kaikki ministeriöiden, puolustusvoimien ja valtiohallinnon edustajia – siis jo viran puolesta DCA-sopimuksen kannalla.

(Artikkelin kuva Sveriges riksdag)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »