Sairaalaverkon karsiminen lisäisi yksityistä bisnestä

15.1.2024

 

Sosiaali- ja terveysministeriön tilaama selvitys sairaala- ja päivystystoiminnasta ei vastaa lainkaan pääongelmaan, joka on julkisen terveydenhuollon resurssien riittämättömyys ja kehnot työolot. Selvitystyöryhmän esitys keskussairaaloiden vähentämisestä ja ympärivuorokautisen päivystyksen keskittämisestä ei ratkaise ongelmia vaan suosii yksityisen terveysbisneksen laajentamista.

Ensimmäisessä vaiheessa vuoden 2026 alusta vähennettäisiin perusterveydenhuollon päivystyspisteitä ja synnytyssairaaloiden määrää. Toisessa vaiheessa 2028 – 2030 vähennettäisiin keskussairaaloiden määrää ja supistettaisiin toiminnan laajuutta osassa jäljelle jääneistä sairaaloista ja sote-keskusten osastoilla.

Työryhmän esitysten perusteluksi ei ole esitetty konkreettisia arvioita niiden vaikutuksista palvelujen saatavuuden, henkilöstön, talouden ja alueellisen kehityksen kannalta.

Puheet 50-100 miljoonan euron ”säästöistä” ovat tyhjän päällä ja mitättömiä, kun samaan aikaan riittää satoja miljoonia verohelpotuksiin ja yritystukiin sekä miljardeja asehankintoihin.

Sairaala- ja päivystystoiminnan karsiminen johtaa todennäköisesti siihen, että yksityinen terveysbisnes laajentaa toimintaansa ja rekrytoi siihen julkiselta puolelta työntekijöitä alueilla, joilta hyvinvointialueiden palveluja karsitaan. Karsimisella tehdään sote-palveluverkkoon aukkoja, joita on vaikea jälkeenpäin korjata. Yhdessä Orpon ja Purran hallituksen ajaman hyvinvointialueiden rahoituksen leikkaamisen kanssa tämä on johtamassa entistä pahempaan sote-palvelujen kriisiin.

Jos Orpon ja Purran hallitus haluaisi tosissaan helpottaa sote-palvelujen henkilöstöpulaa, se hautaisi sairaalaverkon karsimisesitykset ja vetäisi pois esityksensä työntekijöiden aseman heikentämisestä, osoittaisi tuntuvasti lisää rahaa hyvinvointialueille ja panostaisi hoitojonojen purkamiseen ja työolojen parantamiseen.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »