Sitra rajoittamassa sananvapautta

22.5.2013

Sitra haluaa kieltää ”terveyskioski”-sanan käytön kampanjassa, jolla vastustetaan terveysasemien lopettamisia


Saako terveyskioski-sanaa käyttää julkisuudessa vain jos haluaa lopettaa kaupungin terveysasemia ja korvata niitä terveyskioskeilla? Tältä näyttää ainakin jos on uskominen Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtaja Antti Kivelän kirjettä Suomen kommunistiselle puolueelle.

Sitrassa on havaittu, että SKP on järjestänyt kevään aikana ”terveyskioskikiertueen” muun muassa Hakaniemessä, Kontulassa ja Malmilla. Sitra on kääntynyt SKP:n puoleen kirjeellä, jossa se haluaa kieltää käyttämästä sanaa ”terveyskioski”.

Johtaja Kivelän allekirjoittamassa kirjeessä Sitra ilmoittaa, että ”Terveyskioski on Sitran rekisteröimä tavaramerkki”. Tällä perusteella Sitra kehottaa ”lopettamaan terveyskioski-nimen asiattoman käytön kampanjassanne”.

Johtaja Kivelän mukaan Sitra on vakuuttunut siitä, että ”terveyskioski-toimintamalli tarjoaa hyviä mahdollisuuksia perusterveydenhuollon palvelurakenteiden uudistumiseen”. Se auttaa myös ”kuntatalouden hallintaa”.

Voiko olla totta?

SKP:ssä Sitran kirje otettiin vastaan hämmästyneenä ja ihmetellen voiko tämä olla tottakaan, kertoo puheenjohtaja, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen.
– Kyse on SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmän toritelttakiertueesta, joka aloitettiin keskustelun herättämiseksi Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistön esittämästä terveysasemien vähentämisestä, 25 terveysaseman keskittämisestä muutamiin isoihin yksiköihin ja lähiterveysasemien korvaamisesta terveyskioskeilla, jossa voi tavata terveydenhoitajan.
– Rädyn ja kokoomuksen esitys epäilemättä ”uudistaa palvelurakenteita”, mutta asukkaiden palveluja se heikentää ja eriarvoistaa. Eikä kaupunki ei ole siitä tehnyt ainakaan toistaiseksi päätöstä, Hakanen toteaa.
– Kaupunki ei ole myöskään hakenut Sitralta käyttöoikeutta terveyskioski-tavaramerkin käyttämiseen Rädyn ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenvuoroissa. Sitra puolestaan ei ole vaatinut Rätyä tai kokoomusta lopettamaan terveyskioski-sanan käyttöä..

Sananvapaus vai bisnes?

Onko siis niin, että keskustelua terveysasemien vähentämisestä ja korvaamisesta terveyskioskeilla saavat käydä vain ne, jotka kannattavat Sitran toimintamallia ja julkisten terveysasemien rajua vähentämistä, kysyy Yrjö Hakanen.
– Vai miksi Sitra vaatii lopettamaan SKP:n telttakiertueen, jossa kerrotaan terveysasemien vähentämisaikeista ja kerätään nimiä lähiterveysasemien säilyttämiseksi leikkimielisessä ”terveyskioskissa”, jossa voi tavata ”aidon valelääkärin”?

Hakanen ihmettelee myös, miksi eduskunnan alainen Sitra ajaa julkisten palvelujen laajenevaa kaupallistamista ja pyrkii jopa rajoittamaan julkisia palveluja puolustavaa kriittistä keskustelua ”tavaramerkkiin” vedoten.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »