Sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajan valinnasta

15.6.2011

Kaupungin henkilöstölehti ”Helsingin henki” kertoi jo kesäkuun alussa, että sosiaali- ja terveystoimen uudeksi apulaiskaupunginjohtajaksi ”on valittu Laura Räty (kok)”. Uutinen kuvaa valitettavan hyvin tapaa, jolla kokoomus on valmistellut tänään tehtävää valintaa.

Sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja on Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen merkittävä tehtävä. Hän johtaa yli 20 000 työntekijää ja 2,3 miljardin euron budjettia.

Valittavalta henkilöltä on syytä odottaa asiantuntemusta sekä sosiaalipalvelujen että terveyspalvelujen järjestämisestä. Tehtävässä olisi tarpeen myös kokemus suuren organisaation johtamisesta.

Helsingissä valmistellaan sosiaali- ja terveystoimen uudelleenjärjestelyjä. Siinä pitäisi kuulla asukkaita ja työntekijöitä, lisätä heidän sanavaltaansa. Sosiaali- ja terveystoimen yhdistäminen jättivirastoksi olisi virhe niin asukkaiden, työntekijöiden kuin demokratian kannalta.

Toinen iso haaste on sosiaali- ja terveyspalveluja pitkään vaivanneen alibudjetoimisen lopettaminen. Tarvitaan johtaja, joka puolustaa palvelujen tarvitsijoiden ja työntekijöiden oikeutta riittäviin resursseihin.

Kolmas iso haaste on eriarvoistuminen. Siitä kertoo alkuviikon uutinen siitä, että hyvätuloinen elää Suomessa 12 vuotta pidempään kuin vähävarainen. Ammatillisen osaamisen ja johtamistaitojen lisäksi tarvitaan sosiaalista, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta korostavaa näkökulmaa.

Ehdotetuilla henkilöillä on eroja ja osin erilaisia painotuksia. Valitettavasti kummallakaan ei ole sittenkään kovin laaja-alaista kokemusta sekä sosiaali- että terveystoimesta. Kummallakaan ei ole käytännön kokemusta todella ison organisaation johtamisesta. Eikä kumpikaan ole vastustanut sosiaali- ja terveyspalvelujen alibudjetoimista.

SKP:n ja Helsinki-listojen edustajana äänestän tyhjää tässä vaalissa. Se on ennen muuta vastalause sille tavalle, jolla valtuusto on asetettu kumileimasimen asemaan ja valinnan tärkeimmät perusteet on valmistelussa sivuutettu.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »