Sota on pysäytettävä!

20.3.2003


USA:n ja Britannian hyökkäys Irakiin on rikos, jolle ei ole mitään oikeutusta. Se on puolustuskyvyttömän kansan murhaamista. Se johtaa ympäristötuhoihin, pakolaisaaltoon ja koko Lähi-idän tulenaran tilanteen kärjistymiseen.

Suomen hallituksen on tuomittava selvästi USA:n ja Britannian rikollinen hyökkäys Irakiin. Hallituksen on lisäksi syytä esittää YK:n yleiskokouksen kutsumista hätäistuntoon sodan pysäyttämiseksi ja neuvottelujen aloittamiseksi YK:n johdolla kriisin rauhanomaisesta ratkaisusta.

Suomi ei saa olla millään tavoin tukemassa sotapolitiikkaa, joka rikkoo räikeästi YK:n peruskirjaa ja kansainvälistä oikeutta. Siksi hallituksen on peruttava valtiojohtoiselle Patria Hägglundsille juuri sodan alla myönnetty lupa myydä kranaatinheitinjärjestelmä USA:n armeijalle.

USA:n piittaamattomuus YK:n asetarkastajien työn tuloksista osoittaa, että kyse ei ole Irakin mahdollisista joukkotuhoaseista vaan pyrkimyksestä vallata maan öljyvarat, hallita energiamarkkinoita maailmassa ja vahvistaa USA:n ylivaltaa Lähi-idässä. Laskuja tästä imperialistisesta sodasta maksavat Irakin kansan lisäksi muiden maiden työtätekevät ja vähävaraiset ihmiset talouden taantumisena, työttömyytenä ja hintojen nousuna.

Mielenosoitusten jatkamiseksi lisäksi me voimme painostaa USA:aa sodan lopettamiseen boikotoimalla yhdysvaltalaisten suuryhtiöiden tuotteita kunnes sota on pysäytetty.

Myös Suomen hallitusneuvotteluissa on tehtävä selvät johtopäätökset USA:n sotapolitiikasta ja kirjattava hallitusohjelmaan selvästi, että Suomi ei hyväksy sotaa politiikan keinona, että hallitus sitoutuu pysyvästi sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ja että Suomi irtisanoutuu USA:n johtamasta Naton kumppanuusohjelmasta.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »